Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθεται σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα «προς περαιτέρω εξέταση» πρόσωπα. Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα συγκλίνουν στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, καταλήγουν όμως σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.

Ads

Συνολικά, στο πόρισμα αναγράφονται 14 ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τα πρόσωπα που το ΠΑΣΟΚ απέδωσε ευθύνες είναι οι πρώην υπουργοί Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος και στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Η ΝΔ μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο» χωρίς να κάνει αναφορά σε κανένα πρώην ή νυν στέλεχός της. Αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν άλλων ευθυνών τάσσεται το ΚΚΕ στο πόρισμά του. Απέδωσε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσοι υπέγραψαν, εκτέλεσαν, διαχειρίστηκαν ή παρέλαβαν έργα συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε επίσης υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ. Ακόμα, ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από μεμονωμένους βουλευτές (Π.Οικονόμου, Ανδρ.Μακρυπίδης, Π.Καμμένος, Αν.Νεράντζης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες.

Τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή της ΝΔ σχετικά με την υπόθεση Siemens επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι το σκάνδαλο ξεκίνησε ως «πράσινο», όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάποιες ουρές των συμφωνιών συνεχίστηκαν επί ΝΔ».

«Ο Μ. Κεφαλογιάννης δεν παρέλαβε ποτέ το σύστημα C4I κάτι που έκανα κι εγώ» σημείωσε για τη θητεία του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Για την απόφασή του να κάνει χωριστό πόρισμα για την υπόθεση Siemens σημείωσε ότι είναι θέμα αρχής, και έχει να κάνει με το συνταγματικό ρόλο του βουλευτή.

«Αυτή η εξεταστική είναι η τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς και την πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος θέτει θέμα μη παραγραφής. «Υπάρχει αδίκημα ξεπλύματος χρημάτων που περιγράφεται από διεθνείς συνθήκες και το εσωτερικό δίκαιο, υπερισχύουν οι διεθνείς συνθήκες» ανέφερε σχετικά.

Μετά την κατάθεση του πορίσματος, το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια και στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τουλάχιστον 30 βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο τελικό πόρισμα που θα κατατεθεί σήμερα θα περιγράφονται δίπλα από κάθε όνοµα για το οποίο ζητείται περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, οι πράξεις ή οι παραλείψεις του µε τις οποίες ζηµιώθηκε το ∆ηµόσιο. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναπτύχθηκε έντονη φηµολογία για αφαίρεση ορισµένων ονοµάτων από τις λίστες, κάτι που ωστόσο διέψευδαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Έντονες αντιδράσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις, κυρίως από τα «προς περαιτέρω εξέταση» πρόσωπα, τα οποία αρνούνται κάθε σχέση με το σκάνδαλο, διαμαρτυρόμενοι για τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής και κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες εις βάρος τους.

«Ουδέποτε με κάλεσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens και ξαφνικά το βράδυ της Πέμπτης άκουσα το όνομα μου για εμπλοκή στην υπόθεση», δήλωσε σήμερα το πρωί στον Σκάι ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων της ΝΔ, Γιάννης Παπαθανασίου. Τόνισε ότι το σκάνδαλο της Siemens είναι πράσινο χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα, ενώ πρόσθεσε πως όσο οι πολιτικοί δίνουν λαβή στον κόσμο ότι τα κουκουλώνουν οι πολίτες δικαίως εξαγριώνονται.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής µε χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής υποστηρίζει ότι στη λίστα των προς περαιτέρω διερεύνηση προσώπων βρίσκεται από το ΠΑΣΟΚ και όχι από τη ΝΔ αφού η πλειοψηφία των βουλευτών της (Τ. Νεράντζης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Π. Καμένος και Γρ. Αποστολάκος) που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή δεν συνηγόρησαν στο να μπει ο ίδιος στη λίστα και άρα εκ παραδρομής περιελήφθηκε στην πρόταση της Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι χθες, η Άννα Διαμαντοπούλου σε τηλεοπτική της παρέμβαση τόνισε ότι «προκύπτει η ανάγκη αστικών αποζημιώσεων». Η κυβέρνηση αλλά και οι οργανισμοί- όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΣΕ- πρόσθεσε «πρέπει να κινηθούν αμέσως κατά της Siemens».

Παράλληλα, την παραπομπή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες (πλημμέλημα) διέταξε χθες με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

Η πολιτική σκοπιμότητα και η λογική του συμψηφισμού ευθυνών δεν άφησαν να γίνει συστηματική και ενδελεχής έρευνα στην υπόθεση της Siemens, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι μολονότι υπήρξαν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία, δεν υπήρξε έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων και ότι αυτός ο πλημμελής έλεγχος αναδεικνύει την απαράδεκτη λογική του συμψηφισμού και της πολιτικής σκοπιμότητας.

Το αποτέλεσμα της έρευνας από την εξεταστική επιτροπή οδηγεί στην πλήρη απαξία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης. Όσο για τη συνέχεια, η προανακριτική επιτροπή, που όπως όλα δείχνουν θα δημιουργηθεί, θα πρέπει να διευρύνει την έρευνά της, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε γιατί μέχρι στιγμής το Δημόσιο δεν έχει εγείρει αγωγές αποζημίωσης από τη Siemens στη βάση της ζημίας που υπέστη, ενώ ανέφερε το παράδειγμα της Νιγηρίας, η οποία -όπως είπε- μέσα σε διάστημα έξι μηνών πήρε αποζημίωση από τη Siemens. «Εδώ σιωπή» είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως άσκησε κριτική και στην ελληνική Δικαιοσύνη, για την οποία είπε πως εκτός του ότι δεσμεύεται από τον «απαράδεκτο νόμο» περί ευθύνης υπουργών, η ίδια καθυστέρησε την έρευνά της. Ανεξάρτητα από τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου, έχει ευθύνες και η Δικαιοσύνη, είπε ο κ. Κουβέλης. Τέλος, ανέφερε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί δεν θέλει να συμμετέχει σε προσχηματικές πολιτικές και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση το συντομότερο δυνατό.

Οικονομικές επανορθώσεις επιδιώκει η κυβέρνηση

Επιστολή στο διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, στην επιστολή του ο κ. Παμπούκης τονίζει ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την ανόρθωση της ζημίας που υπέστη από τις φαύλες πρακτικές που ακολούθησε η εταιρία στο παρελθόν».

«Μεταξύ άλλων η εκκαθάριση της υπόθεσης προϋποθέτει να διερευνηθεί το εάν συντρέχουν περιστάσεις επιβολής προστίμων για παράβαση της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και ζητά κατ΄ιδίαν συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς και την παροχή στοιχείων που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση των υποθέσεων στην οποία ενεπλάκη η εταιρία.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα και με συγκεκριμένα βήματα, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία του Δημοσίου και από την υπόθεση της Siemens».

Έκανε λόγο για «ισχυρή βούληση» της κυβέρνησης να αποζημιωθεί το Δημόσιο, αναφέροντας ότι το 2008 ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να στραφεί νομικά εναντίον της μητρικής εταιρείας και της Siemens Ελλάδος, διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις, αλλά και να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύλληψη των φυσικών αυτουργών του σκανδάλου.

Ερωτηθείς για την έρευνα στα ταμεία των κομμάτων, εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλες οι τοποθετήσεις περί μη διερεύνησης του πολιτικού χρήματος και στα ταμεία των κομμάτων θα απαντηθούν από την Εξεταστική».

Επιστολή Καρατζαφέρη ζητά τη συνδρομή Κομισιόν

Τη συνδρομή της Κομισιόν προκειμένου «το Δημόσιο να αποζημιωθεί για την τεράστια οικονομική ζημία εξ’αιτίας των πρακτικών λαδώματος που εφάρμοζε η SIEMENS για την ανάληψη μεγάλων δημοσίων έργων», ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρει ότι στο σκάνδαλο SIEMENS, στο οποίο «εμπλέκονται τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πρακτικές “λαδώματος” που εφάρμοζε η εταιρεία αυτή, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου και σε αυτονόητη νόθευση του ανταγωνισμού».

Ο Γ. Καρατζαφέρης ζητά από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασχοληθούν με τις πρακτικές της Siemens στην Ελλάδα, ώστε να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο για την τεράστια οικονομική ζημία την οποία έχει υποστεί.

Δείτε επίσης: Siemens: Αίτημα δικαστικής συνδρομής για τους πυραύλους Patriot