Στο θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών στη Νομική αναφέρθηκαν εκ νέου σήμερα όλοι οι εισηγητές των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.

Ads

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της Νομικής με νηφαλιότητα και κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες. Ελπίζω ότι θα υπάρχει σύντομα εκτόνωση. Ας εξαντλήσουμε τα όρια της σωστής εφαρμογής του νόμου και τον πρώτο λόγο έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών Σπ. Βούγιας και πρόθεσε πως η Νομική είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι φιλοξενίας μεταναστών.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μ. Κατρίνης τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που καταλύουν τους νόμους. «Η χώρα θα διασυρθεί και από αυτή την εικόνα κατάληψης που σήμερα είναι από μετανάστες, ενώ αύριο θα είναι από οποιαδήποτε ομάδα που διαμαρτύρεται», είπε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Αθ. Μπούρας ανέφερε ότι η κατάληψη της Νομικής αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανεκτικότητας, στη διαχρονική διαστρέβλωση του θεσμού του ασύλου. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε εξωπανεπιστημιακός να επικαλείται το άσυλο, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν είναι προκάλυμμα εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων, δεν μπορεί να υποθάλπει την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά μειοψηφιών, που οδηγεί στον εκφοβισμό διδασκόντων και δεν μπορεί να καταλύει τη έννομη τάξη, είπε. Ο εισηγητής της ΝΔ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά, η δημοκρατία κυριαρχεί, σήμερα (το άσυλο) δεν εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία,αλλά οδηγεί στον περιορισμό της. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έβγαλε μόνο χθες την ανακοίνωση. Στο συνέδριο τον Ιούλιο δεσμεύτηκε και είπε ότι θα καταργήσουμε το άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια, πρόσθεσε ο κ. Μπούρας.

Ads

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Π. Μαρκάκης χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο της κατάληψης της Νομικής. Ταυτόχρονα είπε πως προκάλεσε εντύπωση η ανάγκη που αισθάνθηκε ο Α. Τσίπρας να έρθει στην ολομέλεια να απολογηθεί για την πρωτοβουλία μιας συνιστώσας, που έφερε εδώ τους μετανάστες. «Το παράξενο είναι ότι κατηγόρησε άλλους ότι είναι προβοκάτσια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος το έκανε δηλαδή; Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ;»,ρώτησε και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Δεν ήρθε να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας. Να σταματήσει το παραμύθι και η παραπληροφόρηση από αυτούς που αναπαράγουν, σαν παπαγαλάκια, ό,τι γράφεται. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Δεν έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καθοδηγεί κανέναν, συμπαρίσταται σε όσους έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν θα κάνουμε την χάρη σε κανέναν να φιμωθούμε. Φωνάζουν συνάδελφοι στα «πρωινάδικα» που θέλουν να καταργηθεί το άσυλο. Ποιοι μιλούν γι αυτό; Αυτοί που θέλουν να γυρίσουμε στην χούντα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου.

Γιαννάκου: Οι πρυτάνεις δεν εφαρμόζουν το νόμο

Οι πρυτάνεις δεν εφαρμόζουν το νόμο, δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, η κ. Μ. Γιαννάκου, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, μεταφέροντας την ευθύνη της απόφασης για άρση του ασύλου στο Πρυτανικό Συμβούλιο, από την τριμελή επιτροπή που έπρεπε να αποφασίσει ομοφώνως.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο σημείωσε, η κ. Γιαννάκου, λέγοντας ότι «το Κράτος, δεν θέλει να μπαίνει, να κάνει εφόδους μέσα στο Πανεπιστήμιο, γιατί φοβάται, τρέμει ιστορίες που μπορεί να δημιουργηθούν, με κάποιον που μπορεί να σκοτωθεί, με κάποιον που μπορεί να χτυπήσει». Τόνισε ότι ορθά ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, αφού παραβιάζεται συνεχώς και επέρριψε ευθύνη στους πρυτάνεις, γιατί δεν έχουν ορίσει, όπως προβλέπει ο νόμος, ποιοι χώροι καλύπτονται από το άσυλο.

«Ο νόμος λέει ότι άσυλο είναι μόνο οι χώροι εκπαίδευσης και τα εργαστήρια, τίποτα άλλο. Δεν είναι δυνατόν τα πεζοδρόμια και άλλα να θεωρούνται άσυλο. Δεν είναι δυνατόν να εισβάλουν στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πανεπιστήμιου, άτομα γνωστά του αντιεξουσιαστικού χώρου και με κατηγορίες για τρομοκρατία, να κλέβουν τους υπολογιστές, να τους πηγαίνουν σε γνωστό μέρος, όπου εμπορεύονται υπολογιστές κλεμμένους από τα Πανεπιστήμια, και η αστυνομία να μην παρεμβαίνει», υποστήριξε η ευρωβουλευτές της ΝΔ και κατέληξε: «Θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο θεωρητικά, να ξεκαθαρίσει στους Πρυτάνεις ότι δεν μπορούν να παίζουν με τους νόμους».

«Περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στους μετανάστες»

Η υπόθεση της Νομικής, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα αντί να αναδείξει τα θέματα των μεταναστών, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά. «Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη εκείνων, οι οποίοι, είτε με σκοπιμότητα, είτε από αφέλεια, οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς μέσα στη Νομική. Από την άλλη μεριά, δίδεται η δυνατότητα να αρχίσουν οι “κορώνες” για το άσυλο. Αυτή η συζήτηση είναι πάρα πολύ άδικη. Εμείς φέρνουμε μια πρόταση αλλαγής στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων που θα εξασφαλίσει και τη φύλαξη και την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δυνατότητα του πρύτανη να είναι ένας πνευματικός ηγέτης. Αντί να πάρουν θέση στα συγκεκριμένα ζητήματα, έρχονται και μας λένε καταργήστε το άσυλο. Μάλιστα, τη μια στιγμή ο κ. Σπηλιωτόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι κατάκτηση, και την άλλη, μέσα σε μια μέρα, κάνουν στροφή 180 μοιρών και έρχονται και λένε, καταργήστε το άσυλο».

Στηρίζει τις πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών η ΑΔΕΔΥ

«Το υπαρκτό μεταναστευτικό ζήτημα για τη χώρα μας και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να μετατραπούν σε πεδίο αναμετρήσεων, διαιρώντας και τραυματίζοντας τις αρχές αλληλεγγύης στην επίλυση ανθρωπιστικών και κοινωνικών προβλημάτων. Η ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας ότι η βία και η καταστολή δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος, στηρίζει τις πρωτοβουλίες των πρυτανικών αρχών και της Πολιτείας στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων με ευαισθησία και πολιτισμό», σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.