Το ζήτημα του αν εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες οι εντυπωσιακά αυξημένες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία θέτει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads

Ο κ. Λαφαζάνης επικαλείται δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για γεωμετρική αύξηση των συνακροάσεων και για πιθανές αυθαιρεσίες των αρμόδιων υπηρεσιών ως προς τις παρακολουθήσεις. Ρεπορτάζ του Βήματος λόγω χάρη, σημείωνε πρόσφατα πως οι «κρατικές υποκλοπές» παρουσίασαν αύξηση κατά 70% τον τελευταίο χρόνο και ότι το 2010 κατεγράφησαν συνομιλίες σε 3.450 υποθέσεις. Λόγοι δημόσιας ή και εθνικές ασφάλειας χρησιμοποιούνται για την τηλεφωνική παρακολούθηση τουλάχιστον 1.500 ατόμων σε καθημερινή βάση, ενώ κάθε 24ωρο καταγράφονται περίπου 50.000 συνομιλίες. Μάλιστα, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, πολλοί αξιωματούχοι οι οποίοι ασχολούνται με υποθέσεις κοινού εγκλήματος ζητούν οι παρακολουθήσεις να γίνουν για λόγους «εθνικούς», προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αφού σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μόνον ένα έγγραφο εισαγγελέως και όχι η «χρονοβόρα» διαδικασία της έκδοσης βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά εάν οι υπουργοί ελέγχουν πλήρως και με την πρέπουσα επάρκεια τις λειτουργίες της ΕΥΠ και κρίσιμων υπηρεσιών ασφαλείας για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, όπως επίσης για τον εάν έχουν εξετάσει και αν μπορούν να διαβεβαιώσουν για τη σχολαστική τήρηση της νομιμότητας ως προς τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Λαφαζάνης διερωτάται για το που οφείλεται η εντυπωσιακή αύξηση των συνακροάσεων από την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μήπως η μέθοδος των παρακολουθήσεων συνδιαλέξεων τείνει με μεγάλη ευκολία να πολλαπλασιαστεί και να γενικευθεί, με ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες παρενέργειες.

Ads