Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στη Βουλή σήμερα, Δευτέρα, η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως “η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την Τρίτη ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα”.

Ads

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ξεκίνησε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό να ανταλλάσσει πυρά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Από τη χθεσινή συζήτηση την προσοχή τράβηξε η προαναγγελία για δημοψήφισμα το φθινόπωρο διά στόματος του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

«Η κυβέρνηση κάνει συνεχή διαπραγμάτευση του Μνημονίου στην πράξη. Κι η απόδειξη είναι ότι το Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής πετύχαμε την επέκταση των χρονικών ορίων αποπληρωμής του δανείου που θα δώσει ανάσα μέχρι το 2015 πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και τη μείωση των επιτοκίων που θα μας δώσει 6 δισ. ευρώ» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως μέλος της κυβέρνησης. Ο κ. Μόσιαλος καταλόγισε στην ΝΔ επικοινωνιακούς σκοπούς και θεωρητικολογία, όταν μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, αφού, όπως είπε, γίνονται συνεχείς διαπραγματεύσεις, κάτι που αποδεικνύει και η χθεσινοβραδινή έκθεση του Eurogroup, όταν μιλά για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο κόσμος θέλει να υλοποιηθεί με αποφασιστικότητα η κυβερνητική πολιτική και να προχωρήσουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για έναρξη της συζήτησης για την συνταγματική μεταρρύθμιση και το πολιτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, προσδιόρισε τη συζήτηση κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, τονίζοντας πως θα είναι ανοιχτή και δημοκρατική με ευρύτατη διαβούλευση, ενώ η τελική διαδικασία θα θεσπιστεί μέσα από την Βουλή, «έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα δημοψήφισμα χωρίς εκβιαστικά διλήμματα».

Ads

«Θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο τα μηνύματα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα κινήματα. Στον τίτλο μας έχουμε την λέξη ‘κίνημα’ και ήμασταν πάντα μια κινηματική παράταξη. Θα βρεθούμε κοντά στους πολίτες με τις πολιτικές μας και με το αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της κατάστασης, λαμβάνοντας παράλληλα μεγάλες πρωτοβουλίες, όχι μόνο δημοσιονομικές, αλλά βαθέων αλλαγών στη φύση των εξουσιών (και το δικαστικό σύστημα) και τους όρους των σχέσεων του πολίτη με το κράτος» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η συναίνεση που επιδίωκε και η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια. Ο πρωθυπουργός έκανε μια γενναία πρόταση αλλά δεν κατάφερε να την υλοποιήσει, γιατί δέχτηκε κομματικές πιέσεις. Εμείς ως ΝΔ κάναμε την υπέρβαση, δεχτήκαμε να συμμετέχουμε, όμως ο κ. Παπανδρέου έκανε πίσω. Μπορούσε να γίνει η υπέρβαση, αλλά η ευκαιρία χάθηκε», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως μάλιστα ανέφερε «δυστυχώς επανήλθαμε σε μια τακτική όπου οι πολιτικοί αρχηγοί παίζουν μποξ χωρίς γάντια κι αυτό δεν βοηθάει τη χώρα».

Εκτίμησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα λάβει μεν την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός όμως θα βγει αποδυναμωμένος από αυτή τη διαδικασία ενώ σχετικά με την νέα κυβερνητική σύνθεση ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως πρόκειται για «ανασχηματισμό βιτρίνας κι όχι ουσίας», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου «αδύναμο πρωθυπουργό». Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την αφίσα της ΔΑΚΕ σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Ευτυχώς τις δικές μας θέσεις δεν τις καθορίζουν οι συνδικαλιστές».

Ότι πορεύεται με την αντιμνημονιακή σημαία προσδοκώντας να γυρίσει η χώρα στο παρελθόν, κατηγόρησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης κατά την ομιλία του. «Ο κ. Σαμαράς και οι «αριστεροδεξιοί» συνεργάτες του, αυτά τα χρόνια νοσταλγούν. Όταν διατυμπάνιζε ότι ο Καραμανλής είναι ο αρχηγός μεγάλου ορίζοντα, πως η κρίση είναι παροδική, το έλλειμμα ήταν 4 έως 4,5% και η ΝΔ έχει θωρακίσει τη χώρα», είπε. Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Είστε αμετανόητοι, λαϊκιστές και επικίνδυνοι. Πολιτεύεστε σαν να ζείτε σε άλλη διάσταση με την ψευδαίσθηση ότι ξοφλήσατε τους λογαριασμούς σας με την κοινωνία. Πολιτεύεστε σαν εξωγήινοι και από την ψυχολογική σας αδυναμία να παραδεχθείτε ότι όλοι πληρώνουμε τα σπασμένα σας». 

Ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε πως την συνταγή που προτείνει η ΝΔ δεν την υπερασπίζονται δημόσια ούτε τα κορυφαία κομματικά στελέχη της ενώ τα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα της έχουν γυρίσει την πλάτη, επικαλούμενος δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας, κ. Στόιμπερ.

Και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Β. Έξαρχος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δραπέτευσε υπό το βάρος των προβλημάτων. Ο κ. Έξαρχος επισήμανε την ανάγκη που έχει η χώρα για μεγάλες αλλαγές και βαθιές τομές σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «γι αυτές τις μεγάλες αλλαγές πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στη Βουλή και να παρατάξουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

Η μάχη για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή είναι συνεχής, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περιγράφοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές και που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της χώρας και σε κάθε εξέλιξη της κρίσης», ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη γίνεται αφενός προκειμένου να εξασφαλιστεί η δόση για την Ελλάδα και αφετέρου για τη νέα δανειακή προοπτική της χώρας με όρους που να στηρίζουν την αναθέρμανση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου αναφερόμενος στις βολές που δέχεται τις τελευταίες μέρες για τις απόψεις που εξέφραζε ως βουλευτής για το μνημόνιο, κάλεσε όσους τον αμφισβητούν να διαβάσουν με προσοχή το σχετικό άρθρο του στην ιστοσελίδα του εξηγώντας ότι όταν λέει να «βγούμε από το μνημόνιο» δεν εννοεί αναδιάρθρωση ούτε σταση πληρωμών ούτε πτώχευση αλλά χαρακτήρισε τις απόψεις του δημιουργικές θέσεις που ενοχλούν.

Τη δημιουργία ελπίδας στον ελληνικό λαό (που σήμερα τον έχει αδρανοποιήσει και παραλύσει ο φόβος), περιέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ως τον κύριο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Ο φόβος είναι το πιο άγριο και αντιπαραγωγικό συναίσθημα που μπορεί να φωλιάσει μέσα σε μια κοινωνία και σε αυτόν τον φόβο πρέπει να βάλει τέλος η κυβέρνηση», ανέφερε ο Υπουργός παρατηρώντας ότι «αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αυτό είναι πως δεν δημιούργησε ακόμη ένα πλαίσιο για το αύριο που θα καθησυχάσει τον κόσμο». Εκείνο που δεν κάναμε ήταν να διαχωρίσουμε το Μνημόνιο από το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είπε ο υπουργός Πολιτισμού σημειώνοντας ότι το Μνημόνιο είναι ο τρόπος για να μειώσουμε το χρέος ενώ το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αφορά το μέλλον της χώρας και το πώς δεν θα χρωστάνε οι επόμενες γενιές.

“Με ύβρεις ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και με εκφοβισμό της αγοράς, δεν κυβερνιέται η χώρα”, ανέφερε ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. “Έχουμε χρέος να απαντήσουμε στις ανοιχτές παλάμες στις πλατείες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο”, είπε επίσης ο βουλευτής που κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι “διέλυσε τη διοίκηση”, “επιδεικνύει ατολμία πολιτικής” και “δεν μπορεί να λάβει ρεαλιστικές αποφάσεις που προεχόντως πρέπει να υπηρετούν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών”.

Την άποψη ότι «υπάρχουν διαπραγματευτικά ατού που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί» έναντι των πιστωτών μας, εξέφρασε ο τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης των ΜΜΕ της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της η χώρα «γεννά καθημερινά νέο χρέος» ενώ για τον τομέα ευθύνης του κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «έχει επιδείξει τη χειρότερη καθεστωτική συμπεριφορά στην ΕΡΤ με προσλήψεις με εξαιρετικά διαβλητό τρόπο που ξεσήκωσαν τις αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ».

“Οι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται σήμερα ως εμπρηστές οι οποίοι αφού έβαλαν φωτιά στο δάσος, τώρα πετροβολούν τους πυροσβέστες διότι δεν ρίχνουν το νερό με την πίεση που θα ήθελαν εκείνοι”, ήταν το σχόλιο του πρώην υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα.

Το ΚΚΕ δια του Θανάση Παφίλη επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές προκειμένου –όπως είπε- να καταγραφεί η λαϊκή θέληση, να τσακιστεί ο δικομματισμός και να ανοίξει ο δρόμος για ριζοσπαστικές αλλαγές. Ο κ. Παφίλης πάντως αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού υποστήριξε ότι πάνε στους τραπεζίτες, στους δανειστές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Από το ΛΑΟΣ ο Άδωνης Γεωργιάδης αμφισβήτησε την επιτυχία της νέας κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι έχει απωλέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση και κατηγορώντας τη ότι πήρε την εξουσία υποσχόμενη ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πράττει.

Ο δε Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική της ομάδα όμως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ενώ επέκρινε τη χθεσινή έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και αναρωτήθηκε αν «αυτοί που ξεκατινιάζονταν χθες ήταν έτοιμοι να κάνουν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης; Αυτοί που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια, θα είναι οι γιατροί που θα μας σώσουν από τα χάλια και τα πρόθυρα της χρεοκοπίας;». Ο κ. Παπαδημούλης επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για εκλογές αλλά προτάσσοντας την απλή αναλογική.

Σόιμπλε: Η ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει το δρόμο για την 5η δόση

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την Τρίτη ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εθελοντική για να αποφευχθεί τυχόν πιστωτικό επεισόδιο.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα… πρέπει να είναι εθελοντική, γιατί αν δεν είναι εθελοντική, τότε, σύμφωνα με όλους τους κανόνες που ισχύουν για τα συμβόλαια αθέτησης πληρωμών, θα ισοδυναμεί με πιστωτικό επεισόδιο και θα οδηγήσει αμέσως σε υποβάθμιση της Ελλάδας», ανέφερε.