Τις δυνατότητες παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία διάσωσης εμπορικών τραπεζών που κινδυνεύουν με κατάρρευση ρυθμίζει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά τη ΤτΕ αποκτά ιδιαίτερα αυξημένο εποπτικό ρόλο αφού θα μπορεί ακόμη και προληπτικά να ζητήσει από μια τράπεζα με άσχημα οικονομικά στοιχεία να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Πάντως, στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται και η κύρωση της σύμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως αυτή τροποποιήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου

Ads

.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του χρηματοοικονομικού τομέα κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή. Σύμφωνα με το υπουργείο, με το νομοσχέδιο αυτό ενισχύεται το πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θεσπίζονται και μέτρα εξυγίανσης, με στόχο την αποτελεσματική διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας έναντι συστημικών κινδύνων.

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών – μελών της ΕΕ. Κατά τη διαδικασία είναι πιθανό να ληφθούν υπόψη πρόσθετες παρατηρήσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Ads

Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του ΤΕΚΕ.

Εν τω μεταξύ, η ΤτΕ θα μπορεί υπό προϋποθέσεις σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να διορίζει επίτροπο. Ο διορισμός επιτρόπου μπορεί να ζητηθεί από την ίδια την τράπεζα ή να διοριστεί με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας αν διαπιστώσει ότι κάποια εμπορική τράπεζα έχει χαμηλά ίδια κεφάλαια, παραβιάζει κανονισμούς για προβλέψεις ή κεφαλαιακή επάρκεια ή απλώς δεν μπορεί να φέρει σε πέρας από μόνη της τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης ή επαναφοράς στα μέτρα των προβλεπόμενων κανονισμών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να υποχρεώσει μια τράπεζα σε κίνδυνο να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο για όσο καιρό ορίσει. Σε διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται μάλιστα ο θεσμός της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) όπου η προβληματική τράπεζα θα μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία σε ένα άλλο εταιρικό μόρφωμα το οποίο θα έχει τις αρμοδιότητες με δικό του διοικητικό συμβούλιο και μετοχική σύνθεση.

Στόχος της μεταβατικής αυτής ενέργειας θα είναι η πώληση των υγιών τμημάτων της τράπεζας για την κάλυψη των απαιτήσεων του προβληματικού τμήματος της τράπεζας.

Προς κύρωση οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011. Το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, τονίζει ότι ο νέος ρόλος του EFSF, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, συνιστά τη βασική απάντηση της Ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.