Στη Βουλή εστάλη από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία για την υπόθεση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Ο αντιεισαγγελέας Αθανάσιος Κατσιρώδης ζητά να διερευνηθουν τυχόν ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων μελών της κυβέρνησης Σημίτη, που αποφάσισαν την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων και εκσυγχρονισμού ακόμη τριών και υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Ads

Επίσης, ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών της κυβέρνησης Καραμανλή, που ασχολήθηκαν με τα θέματα υλοποίησης των συμβάσεων και είχαν τη δυνατότητα ενδεχομένως για διαπραγματεύσεις και ενεργοποίηση των ρητρών.

Αρνείται την εμπλοκή του ο Γιάννος Παπαντωνίου

Στο μεταξύ, διέψευσε όσους υποστηρίζουν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99.5». Ο κ. Παπαντωνίου, που διαδέχτηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας, ισχυρίστηκε ότι δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή του ενώ παραδέχτηκε ότι το φαγοπότι συνεχιζόταν και τα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης.

Ads

Επέρριψε επίσης ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα που τον διαδέχτηκαν στο υπουργείο. «Η υπόθεση είναι από το 1998. Εγώ έγινα υπουργός το 2002. Μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και τώρα ο κ. Βενιζέλος. Προφανώς, σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι», υπογράμμισε.

Για όσους προσπάθησαν να τον «συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια» τόνισε πως «γελοιοποιήθηκαν και εξευτελίστηκαν». Παράλληλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

Αναπόφευκτη είναι πλέον η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων ήταν το σχόλιο υψηλά ιστάμενης πηγής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Γ.Παπαντωνίου στον Βήμα 99,5 για το «μεγάλο φαγοπότι». Το «Βήμα» πάντως αναφέρει ότι ο κ. Παπαντωνίου είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευ.Βενιζέλο και του διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε την περίοδο μετά τον Οκτώβριο του 2009, όταν πλέον στην εξουσία ήταν το ΠAΣOΚ. Αναφέρει επίσης ότι πηγές από το Πεντάγωνο σημείωναν ότι τον νόμο 3885/2010 κυρώθηκε και στη συνέχεια υπογράφτηκε και τέθηκε σε ισχύ νέα ριζικά διαφορετική σύμβαση με αυστηρούς όρους διαφάνειας, η τήρηση των οποίων ελέγχεται πλήρως.

Για αποκλειστικά «πράσινο σκάνδαλο» και αποπροσανατολισμό μίλησε ο Γιάννης Μιχελάκης

«Την ώρα που το αποκλειστικά “πράσινο” σκάνδαλο των υποβρυχίων παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, δημοσιεύματα και φημολογίες επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου αλλού. Μιλούν για καταθέσεις 178 εκατ. ευρώ πρώην υπουργού σε ξένη τράπεζα» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι από την πλευρά της ΝΔ υπήρξε σκληρή καταδίκη των κατευθυνόμενων διαρροών με δήλωση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής κ. Α. Λυκουρέντζου, κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον πρώην υπουργό και βουλευτή κ. Γ. Γιακουμάτο, ώστε να αναζητηθεί η αλήθεια, κατάθεση και ερώτηση στη Βουλή από το βουλευτή κ. Αθ. Γιαννόπουλο, έτσι ώστε να δοθούν άμεσες διευκρινήσεις για το τι πραγματικά ισχύει και κατηγορηματική διάψευση από τον πρώην υπουργό Μ. Λιάπη.

«Παρόλα αυτά, το παιχνίδι των διαρροών συνεχίζεται. Έχει πάρει, πλέον, διαστάσεις σκανδάλου. Και γι’ αυτό υπόλογη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, μια απλή ερώτηση στο ΣΔΟΕ θα μπορούσε να φέρει στο φως την αλήθεια, εξακολουθεί να κωφεύει και να αδρανεί. Φαίνεται ότι θέλει να αιωρούνται σκιές και φήμες για να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Και αυτό είναι κάτι περισσότερο από ύποπτο» καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.