Στη Βουλή βρίσκεται από σήμερα ο ογκώδης φάκελος της υπόθεσης για απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης των 4 υποβρυχίων τύπου 214 καθώς και του εκσυγχρονισμού 3 υποβρυχίων τύπου 209 «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το Κοινοβούλιο των Ελλήνων καλείται τώρα να εξετάσει αν υπάρχουν ευθύνες σε πρώην υπουργούς, που είτε υπέγραψαν τις αρχικές συμβάσεις είτε υπέγραψαν την καταβολή ποσών στις γερμανικές εταιρίες με βάση τις τροποποιητικές συμβάσεις. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ επεξεργάζονται πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής χωρίς τη μεσολάβηση Εξεταστικής. «Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα πάμε σε Προκαταρκτική Επιτροπή» δήλωσε εξάλλου, ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ads

Στο παραπεμπτικό έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή αναφέρεται ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών το επίμαχο διάστημα 1998-2009. Οι πολιτικοί, που διετέλεσαν υπουργοί Άμυνας είναι οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη δικογραφία αναφέρεται ονομαστικά μόνο ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλους, ενώ γίνεται αναφορά και σε «λοιπά μέλη της κυβερνήσεως που αποφάσισαν την υπογραφή των συμβάσεων, καθώς και μελών των κυβερνήσεων που κατά καιρούς επόπτευαν την υλοποίηση τους αφού δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν ούτε τροποποίησαν τις συμβάσεις».

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ επεξεργάζονται πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής χωρίς τη μεσολάβηση Εξεταστικής. Η πρόταση θα γίνει ενδεχομένως αύριο, αφού σήμερα επιτελείο από βουλευτές και νομικούς εξετάσει ποια στοιχεία αφορούν πρώην υπουργούς το επίμαχο διάστημα προμήθειας των υποβρυχίων (1998-2009). Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως «εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα πάμε σε Προκαταρκτική Επιτροπή». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ότι αυτό είναι θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρξουν στοιχεία, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε Προκαταρκτική Εξεταστική Επιτροπή».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει ήδη ζητήσει έρευνα από εξεταστική. Σημειώνεται ότι για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής απαιτούνται τριάντα υπογραφές και 151 ψήφοι στην Ολομέλεια.