Συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος τουλάχιστον κατά 3% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, που θα παραδώσει την Τρίτη το πρωί ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ads

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Η Έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων. Επιπλέον θα προτείνεται η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, η έκθεση θα περιλαμβάνει σύνοψη των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο και συστάσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα τονίζεται η ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Πλεόνασμα για το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο

Ads

Εν τω μεταξύ, πλεόνασμα 352 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο φέτος, έναντι ελλείμματος 818 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

«Κατά τον πρώτο μήνα του 2011, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 4.961 εκατ. ευρώ, από 4.276 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 4.240 εκατ. ευρώ από 4.379 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010» αναφέρει η ΤτΕ σε ανακοίνωση της.

Το ίδιο διάστημα, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, που δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες διαχείρισης του δημοσίου χρέους, διαμορφώθηκε στα 924 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο πέρυσι.