Οι κυλιόμενες μετρήσεις που γίνονται μετά το ξέσπασμα του Qatargate στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη αποσυσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δημοσκόπος που γνωρίζει τα στοιχεία μιλά στο tvxs για «τεράστιο αντίκτυπο» που «ακόμη δεν είναι σαφές αν θα αποκλιμακωθεί όταν περάσει το αρχικό σοκ».

Ads

Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν επίγνωση ότι ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος που, δυστυχώς για τον Ν. Ανδρουλάκη συμπίπτει με την προεκλογική. Γνωρίζουν επίσης ότι όταν δημοσιοποιηθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις και εφόσον καταγραφεί κάμψη, αυτό θα ενισχύσει την αρνητική δυναμική.

Στο μεταξύ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πιέζουν πολύ τον Νίκο Ανδρουλάκη από τη στιγμή που στην ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιέγραψε ως στόχο του το να βρεθεί η ΝΔ στην αντιπολίτευση.

Τον εγκαλούν για δεκανίκι του Αλέξη Τσίπρα και προσπαθούν να ερεθίσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ κομμάτι της παράταξής του.

Ads

Ισως να συνδέεται με αυτή την πίεση το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πάρει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχει, ως παρατηρητής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την ώρα, η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τραυματισμένη από τις δικαστικές περιπέτειες της Εύας Καϊλή, δεν δημιουργεί προβλήματα στον Ν. Ανδρουλάκη, παρά τα αλλεπάλληλα πυρά που δέχεται από τη ΝΔ για πρόθεση συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, απέφυγε να ασκήσει κριτική στη «γραμμή» ότι «η Εύα Καϊλή ήταν Δούρειος Ιππος της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και στη θέση του Ν. Ανδρουλάκη ότι πρέπει η ΝΔ να βρεθεί στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, σημείωσε το εξής: «από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές και θα έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί, τότε, πραγματικά θα πρέπει ορισμένα πράγματα να το ξεκαθαρίσουμε».

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου έχει γίνει σαφές ότι επενδύουν στην αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λόγω του σκανδάλου Καϊλή και στην επαναπροσέγγιση κεντρώων ψηφοφόρων του Κ. Μητσοτάκη που ψήφισαν ΝΔ το 2019 αλλά απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν.

Η μάχη για το κέντρο θα γίνεται όλο και πιο σκληρή στην πορεία για τις κάλπες.