Στα Τίρανα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEDM).

Ads

Σε κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου υπογραμμίζεται η ανάγκη συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η στήριξη της ενταξιακής πορείας των χωρών που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Από το βήμα της συνόδου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία της πολιτικής αξιολόγησης τόσο της SEDM όσο και της πολυεθνικής ταξιαρχίας SEEBRIG, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα θα φιλοξενεί το επιτελείο της SEEBRIG από το 2011 έως το 2015.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τρεις σημαντικές παράμετροι, που καθορίζουν το σημερινό πλαίσιο αναφοράς της SEDM και συγκεκριμένα: η παγκόσμια δημοσιονομική κρίση, η οποία επηρεάζει σε βάθος την αμυντική πολιτική όλων των χωρών, οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ με την επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής δυνάμεων που θα ολοκληρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου, καθώς και οι εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας και την εμβάθυνση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Ads

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνάντηση, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στη συνάντηση και επανέλαβε τη στήριξη των Τιράνων προς το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα στις προσπάθειές τους να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Επίσης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός είδους task force για την αντιμετώπιση περιπτώσεων καταστροφών από θεομηνίες.

Ο κ. Μπερίσα εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία του και το Κόσοβο να έχει θέση στην πρωτοβουλία αυτή, ώστε, όπως είπε, «να ολοκληρωθεί πλήρως η συμμετοχή όλης της περιοχής μας στη SEDM».

Ο κ. Βενιζέλος είχε χθες διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, κατά τις οποίες εξετάστηκε όλο το φάσμα των διμερών αμυντικών συνεργασιών. Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης επαφές με πολλούς άλλους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων τον Τούρκο και τον Ουκρανό.