Οι λεπτομέρειες της αγοράς 18 Rafale και επιπλέον αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του τετ-α-τετ του Κ.Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμ.Μακρόν στην Κορσική, την Πέμπτη.

Ads

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αγοράς. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε στο Open ότι «μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε πιο προωθημένη συζήτηση. Ενδεχομένως, το φόρουμ της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης να χρησιμοποιηθεί για μια στενότερη συνεργασία, μπορεί και όχι. Είναι θέμα οριστικοποίησης στα επόμενα 24ωρα».

Σημειώνεται ότι ο Κ.Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, χαρακτήρισε κατάλληλο το χρονικό σημείο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχαν τετ α τετ με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Κων. Φλώρος και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στ. Πετράκης.

Το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το προσεχές Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.