Πλούσια είναι η ατζέντα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στο τραπέζι του διαλόγου τίθενται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η επιστράτευση των ναυτεργατών, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η φορολογία ακινήτων, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το θέμα του χειρισμού των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, ειδικότερα, φαίνεται πως έχει προκαλέσει τη δυσφορία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που τόνιζαν την ανάγκη εξαντλητικού διαλόγου με τους απεργούς. Η σύσκεψη είναι σε εξέλιξη. Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δωθεί λύση στα προβλήματα των αγροτών. 
 

Ads

Οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό για την απόφαση επιστράτευσης των ναυτεργατών. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους απεργούς, απορρίπτοντας ευθύνες ωστόσο και στη στάση των τελευταίων, αλλά και του υπουργού Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλη. Πάντως, όπως και στην περίπτωση των απεργιών στα ΜΜΕ, εκτιμά ότι η πίεση της κοινωνίας είναι τόσο μεγάλη που «δεν επέτρεπε άλλη λύση από την επιστράτευση». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά τους, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την απόφαση της κυβέρνησης.
 
Τους κυβερνητικούς εταίρους θα απασχολήσουν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους των αγροτών οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν τα αιτήματα τους στο τραπέζι της επόμενης σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, θεωρεί ότι το ζήτημα είναι ακόμη πιο σύνθετο από εκείνο των ναυτεργατών και ζητά υποχωρήσεις στο μέτρο του εφικτού και εξαντλητικό διάλογο.

Αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών και δεν θα υπάρχουν πλέον μπλόκα εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους.
 
Και ο κοινοτικός προϋπολογισμός επί τάπητος

Ένα ακόμη ζήτημα που θα συζητηθεί στο Μαξίμου είναι ο κοινοτικός προϋπολογισμός, το οποίο συζητείται αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα δώσει το παρών ο κ. Σαμαράς.
 
Παρών στη σύσκεψη θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα αναφερθεί σε θέματα της αρμοδιότητάς του.  Εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τις επόμενες δόσεις και τα προαπαιτούμενα ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, απάντησε: «Έχουμε ακόμα καιρό».

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατία υπό αίρεση

Νέα πυρά εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Κάνει λόγο για συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων, για εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και δημοκρατία υπό αίρεση. Στην κριτική που ασκεί χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «μπροστάρη» στη στρατηγική της έντασης και τους δύο εταίρους «άφωνους παρατηρητές».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο εντεινόμενος κυβερνητικός αυταρχισμός σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα υιοθετείται προκειμένου να καλυφθούν τα αδιέξοδα της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Η καταφυγή στη ‘βία της επιστράτευσης’ και στη συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων, που επιδιώκει την τρομοκράτηση της κοινωνίας, οδηγεί με γοργά βήματα σε μία δημοκρατία υπό αίρεση.

» Η με κάθε μέσο και τρόπο υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής σπρώχνει ολοένα και περισσότερο κόσμο στη φτώχεια και την απόγνωση και  ταυτόχρονα βλάπτει τη δημοκρατία, με τον πρωθυπουργό μπροστάρη στη στρατηγική της έντασης και τους δύο εταίρους άφωνους παρατηρητές στον κατήφορο.

» Η κοινωνία, ωστόσο, δεν θα μείνει απαθής και θα αγωνιστεί με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη,  για μια ζωή με αξιοπρέπεια».