Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ads

Οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κυρίως η προθυμία ή η απροθυμία της Μόσχας να περιορίσει την ανάμειξή της στην Ουκρανία και την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης Κέρι – Πούτιν.

Σε απάντηση της επίσκεψης Κέρι, «στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να διασφαλίσουν ότι οι αμερικανικές απόψεις θα μεταφερθούν ξεκάθαρα», όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την επίσκεψη και υπογράμμισε ότι ο ρώσος ηγέτης είναι προετοιμασμένος για «εκτενείς» συνομιλίες.

«Μέσω του διαλόγου είναι πιθανόν να βρούμε τρόπους εξομάλυνσης, στενότερο συντονισμό στην αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων», δήλωσε ο Πεσκόφ υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η «Η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ εκείνη που άρχισε το πάγωμα των σχέσεων».

Ads

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Μόσχας βρέθηκαν στο ναδίρ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και την υποστήριξη που παρείχε η Μόσχα στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενορχήστρωσε την ανατροπή του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο χρόνο.

Ο εμφύλιος στη Συρία ωστόσο αποτελεί ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς η Μόσχα στηρίζει τον Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν μία πολιτική μετάβαση.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της ρωσικής στάσης στην Ουκρανία και τη Συρία, σχολιάζει το Reuters, οι αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι οι πρόσφατες ήττες των δυνάμεων του Ασαντ ενδεχομένως να αλλάξουν τη στάση της Μόσχας.