Ads

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, το λιμενικό σώμα έδωσε τελικά την άδεια στο πλοίο Τζουλιάνο που ανήκει στο Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ να αποπλεύσει από το λιμάνι του Περάματος για το λιμάνι της Νέα Φώκαιας, μετά την απαγόρευση που του είχε επιβάλει χθες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ακτιβιστών.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

18:42: Στο λιμάνι της Νέας Φώκαιας έφτασε το Τζουλιάνο. Τα μέλη της αποστολής έχουν αυτή την ώρα συνάντηση με τις τοπικές αρχές. Στην πορεία του από το Πέραμα, βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από σκάφος του λιμενικού.

Ads

17:02: Σε ανακοίνωσή του, το Λιμενικό αναφέρει πως «μετά την αποκατάσταση των εκκρεμοτήτων του σκάφους «JULIANO» σημαίας Σιέρρα Λεόνε, χορηγήθηκε σήμερα και περί ώρα 15:40, άδεια απόπλου από την οικεία Λιμενική Αρχή για το λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας με τήρηση των προϋποθέσεων που προβλέπονται στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του σκάφους εν ισχύ».

16:20: Αναχώρησε από το Πέραμα το πλοίο Τζουλιάνο, που μεταφέρει την ελληνο/σουηδική/νορβηγική αποστολή. Λίγη ώρα πριν, αναχώρησαν και τα δύο συνοδευτικά σκάφη, που μεταφέρουν εκπροσώπους του Τύπου. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει την παρεμπόδιση των ξένων δημοσιογράφων να καλύψουν την Αποστολή Διεθνούς Αλληλεγγύης προς τη Γάζα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Οι δημοσιογράφοι από Αγγλία, Βέλγιο, Τουρκία, Καναδά και Ισραήλ που παρακολουθούν επαγγελματικά τα πλοία της αποστολής, είναι αποκομμένοι από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και χωρίς ηλεκτρικό στο πλοίο Tahrir, στον Αγιο Νικόλαο. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που εργάζονται, αν δεν περάσουν πρώτα από το γραφείο του εισαγγελέα, όπως κατήγγειλαν.

15:45: Αναμονή στο λιμάνι του Περάματος και έλεγχος των στοιχείων των επιβατών εν όψει της αναχώρησης του Τζουλιάνο.

14:25: Επετράπη τελικά ο απόπλους του Τζουλιάνο από το λιμεναρχείο του Περάματος. Το πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ αναμένεται να αναχωρήσει εντός ολίγου από το Πέραμα με προορισμό το λιμάνι της Φώκαιας.

14:00: Tη στήριξή τους στους στόχους του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους ισραηλινές οργανώσεις και ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις Alternative Information Center (AIC), Coalition of Women for Peace, Combatants for Peace, Gush Shalom, Hithabrut-Tarabut, Israeli Committee against House Demolitions (ICAHD), New Profile, Ta’ayush: Arab-Jewish Partnership και Yesh Gvul, καταδικάζουν τις πρακτικές της κυβέρνησης του Ισραήλ και χαρακτηρίζουν τη λωρίδα της Γάζας «μια μεγάλη φυλακή», τονίζοντας ότι οι κάτοικοί της πρέπει να έχουν το δικαίωμα της απευθείας επαφής με τον έξω κόσμο.

Τα μέλη των οργανώσεων καταδικάζουν επίσης τις απαγορεύσεις των ελληνικών αρχών, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών συνθηκών για ελευθεροπλοϊα και ζητούν από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρεύσει την άφιξη στο λιμάνι της του Στόλου της Ελευθερίας.

13:40: Από επιθεώρηση περνάει για μια ακόμη φορά το πλοίο Τζουλιάνο. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πως έχουν ληφθεί υπόψιν και υλοποιηθεί όλες οι διορθώσεις τις οποίες είχανε ζητήσει χθές, αυτή τη στιγμή, όμως, ζητούν ένα επιπλέον έγγραφο από το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου του στόλου.

Παράλληλα, το τσιμέντο που επρόκειτο να φορτωθεί στο πλοίο Ελεύθερη Μεσόγειος και να μεταφερθεί ως ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας, για το οποίο είχε πληρώσει η σουηδική πρωτοβουλία, δεν φορτώνεται λόγω άρνησης της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διαδικασία.

Η εν λόγω εταιρεία επικαλείται πολιτικούς λόγους, καθώς και την ανάγκη για προστασία “εθνικών συμφερόντων” για να δικαιολογήσει την απόφαση της αυτή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον ισραηλινό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, τον κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές που ενδεχομένως συνεπάγεται το σπάσιμο του αποκλεισμού, καθώς και την αποστολή του Μπαν Κι Μουν για αποτροπή της πραγματοποίησης της αποστολής του στόλου.

13:20: Συνεχίζεται από χθες η κατάληψη της ισπανικής πρεσβείας από μέλη της ισπανικής πρωτοβουλίας Rumbo a Gaza. Οι ισπανοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την απαγόρευση από της ελληνικές αρχές του απόπλου του πλοίου τους Γκερνίκα.

«Ο σκοπός μας είναι να παραμείνουμε εδώ, ειρηνικά και αποφασιστικά, μέχρι η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Τρινιδάδ Χιμένεθ, να δεσμευτεί γραπτώς να προστατεύσει το δικαίωμα του πλοίου Γκερνίκα και των επιβατών του να αποπλεύσει χωρίς κανένα εμπόδιο από το λιμάνι του Κολυμπαρίου» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ισπανικής πρωτοβουλίας.

Νωρίτερα:

Με υπέρμετρο και άκομψο ζήλο φαίνεται να εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση τις οδηγίες παρεμπόδισης του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ. Μετά τη γενική απαγόρευση απόπλου του για τη Γάζα την προηγούμενη εβδομάδα, το λιμεναρχείο δεν επέτρεψε χθες στο ελληνικό πλοίο Τζουλιάνο να αναχωρήσει καν για το λιμάνι της Φώκαιας, που απέχει 10 χλμ. από το Πέραμα όπου βρισκόταν.

Το πλήρωμα του Τζουλιάνο, που ανήκει στην ελληνική, τη νορβηγική και τη σουηδική πρωτοβουλία, είχε προσκληθεί στη Φώκαια από το δήμαρχο της περιοχής, προκειμένου να παραστεί σε τελετή προς τιμήν του. Στην πορεία του προς το λιμάνι της Φώκαιας, το Τζουλιάνο θα συνοδευόταν από δύο ακόμη σκάφη με δημοσιογράφους και ξένους βουλευτές. Στο ίδιο το καράβι θα επέβαιναν 6 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας Σουηδός βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αυτό ήταν που είχε υποστεί σαμποτάζ την προηγούμενη εβδομάδα, για την επισκευή του οποίου απαιτήθηκαν 10.000 ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε τηρήσει στάση αδιαφορίας για το σαμποτάζ και δεν είχε προχωρήσει σε καμία σοβαρή πραγματογνωμοσύνη, παρόλο που το πλήρωμα είχε καταγγέλλει ότι το πλοίο βρέθηκε με ανοιχτή κλειδαριά.

Αφού ολοκληρώθηκε η επισκευή του Τζουλιάνο, πραγματοποιήθηκε η καθέλκυσή του πολύ νωρίς χθες το πρωί και στο πλοίο ανέβηκαν επιθεωρητές για να το εξετάσουν. Οι επιθεωρητές προχώρησαν μόνο σε δευτερεύουσες παρατηρήσεις και έδωσαν το «πράσινο φως» για τον απόπλου. Όπως ανέφεραν στο πλήρωμα, θα έστελναν τις παρατηρήσεις αυτές στο επόμενο λιμάνι –όπου είχε ήδη παραχωρηθεί θέση στο Τζουλιάνο– προκειμένου τα μικρά προβλήματα που εντόπισαν να διορθωθούν εκεί.

Μίση ώρα αργότερα, ωστόσο, η απόφαση να επιτραπεί ο απόπλους του Τζουλιάνο αναιρέθηκε από τις λιμενικές αρχές και συγκεκριμένα από τον τμηματάρχη του τμήματος επιθεωρήσεων του λιμεναρχείου Πειραιά, Γιώργο Ψευτέλη. Μετά τις αντιδράσεις της πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, προσήλθε στην περιοχή για να παρέμβει. Παράλληλα διοργανώθηκε αυθόρμητη διαμαρτυρία στο λιμεναρχείο Περάματος για να επιτραπεί ο απόπλους του Τζουλιάνο.

Ενώ τα πλοιάρια με τους δημοσιογράφους περίμεναν το Τζουλιάνο εν πλω, ο τμηματάρχης στο λιμεναρχείο καθυστερούσε για ώρες να επιτρέψει τον απόπλου, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε αδιάφορες λεπτομέρειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητα του πλοίου να πάει από το ένα λιμάνι στο άλλο ή την ασφάλειά του. Τελικά, το λιμεναρχείο δεσμεύτηκε ότι, αν ρυθμιστούν θέματα όπως το ότι στα σωσίβια αναγράφεται το προηγούμενο όνομα του σκάφους (!), το Τζουλιάνο θα πάρει έγκριση να αποπλεύσει σήμερα, μέσα στις επόμενες ώρες. Ας σημειωθεί ότι, την ώρα που ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις, άνδρες του λιμενικού πραγματοποιούσαν ενδελεχή έλεγχο και πλήρη καταγραφή των στοιχείων όλων των δημοσιογράφων στα ένα από τα δύο συνοδυτικά σκάφη. Όταν τα σκάφη επέστρεψαν στην ξηρά, ο έλεγχος επαναλήφθηκε, σε ειρωνικό ύφος από τους άνδρες του λιμενικού.

«Η προσπάθειά μας συνεχίζεται» δήλωσαν στο tvxs.gr οι διοργανωτές.