Στις αρχές Νοεμβρίου, το πιθανότερο, θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ από τη βάση.

Ads

Ο μεταβατικός πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης πήρε την πρωτοβουλία για την επίσπευση των διαδικασιών μετά το σοκ της βαριάς ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είχαν αρχίσει ήδη βολές από τα δεξιά (Βορίδης, Γεωργιάδης) για την προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε. Ο ίδιος, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται να μπει στην κούρσα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Tvxs, ο Ευ. Μεϊμαράκης αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία και προσβλέπει στη στήριξη των “καραμανλικών”, ειδικά δεδομένου ότι ο πιθανός βασικός του αντίπαλος Κυρ. Μητσοτάκης είχε καταψηφίσει τον καραμανλικό Π. Παυλόπουλο για την προεδρία της δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η βιαστική απόφασή του αιφνιδίασε τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία, ενώ από το περιβάλλον του μεταδίδεται – ατύπως – ότι ο ίδιος είναι θυμωμένος με τα πυρά που δέχεται, ενώ παρέλαβε μια δημοσκοπική διαφορά 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:
Κάλπες στη ΝΔ: Ο Μεϊμαράκης ανακοίνωσε εκλογές για νέο πρόεδρο

Για να βρεθεί το αντίπαλο δέος

Τις επόμενες μέρες θα επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες, όμως είναι ήδη γνωστό ότι ενδιαφέρονται οι Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι – νεότερης γενιάς – ‘Ολγα Κεφαλογιάννη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Κικίλιας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλοι αυτοί θα πάρουν μέρος τελικά στον αγώνα, ενώ για τον Κυρ. Μητσοτάκη ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυψε ποτέ τις ηγετικές της φιλοδοξίες, ενώ από κάποιες πλευρές (όπως ο Θ. Πάγκαλος) πλασάρεται και ο γιος της, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης.

Ads

‘Ετοιμος για τη διεκδίκηση της αρχηγίας εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης (που όμως δεν είναι μέλος της ΝΔ), ενώ δείχνει να ενδιαφέρεται και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης. Από τον χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που συζητιούνται: Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου.

Το ιδεολογικό διακύβευμα

Προς τα δεξιά ή προς το κέντρο; Το στρατηγικό δίλημμα για τη ΝΔ είναι διαχρονικά αυτό και η απάντηση που συνήθως δίνεται, είναι αμφίσημη. Για παράδειγμα, ο Ευ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε κατά την προεκλογική περίοδο ως εκφραστής του “μεσαίου χώρου” αλλά δεν απέφυγε αναφορές σε “λαθρομετανάστες”, στη σημαία και στους αγίους. Η κριτική που δέχθηκε μέχρι τώρα από το δίδυμο Βορίδη-Γεωργιάδη με το ακροδεξιό παρελθόν, αφορά τα ανοίγματά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία, τον εγκαλούν δηλαδή για υπερβολική επιείκεια απέναντι στην Αριστερά.

Η εκλογή νέας ηγεσίας θα ιδωθεί και μέσα από το ιδεολογικό πρίσμα και είναι αυτός ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν αποκλείεται η διάσπαση της ΝΔ, εφόσον πάρει κεντρώα κατεύθυνση που δεν θα ικανοποιεί τους σκληρούς της δεξιάς πτέρυγας.

Δεδομένου ότι τα “κλειδιά” της γαλάζιας παράταξης κρατά πάντα ο Κ. Καραμανλής θεωρείται δύσκολο να παραδωθεί η ΝΔ στους “σώγαμπρους του ΛΑΟΣ”, όπως είχαν κάποτε χαρακτηριστεί οι Βορίδης-Γεωργιάδης από εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Ακόμη οι “καραμανλικοί” δεν έχουν εκφράσει προτίμηση σε κάποιο πρόσωπο και η επιλογή τους θα είναι, τελικά, το καθοριστικό στοιχείο. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να “ήρθε η ώρα του Καραμανλή” junior, του βουλευτή Σερρών, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μείνει για πάντα εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο Ευ. Στυλιανίδης, που θεωρείται “πουλέν” του καραμανλισμού δεν εξελέγη βουλευτής και αυτό μειώνει τις πιθανότητές του, χωρίς να τις καταργεί.

Τα πράγματα είναι τόσο μπερδεμένα, ώστε υπάρχει και η εκτίμηση πως Σαμαράς και Ντόρα φαντασιώνονται μια επανάληψη της σύγκρουσής τους για την ηγεσία με σημερινούς όρους. ‘Ολα αυτά κυκλοφορούν στο γαλάζιο παρασκήνιο χωρίς να λείπει και η επίκληση του Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος δεν ανακατεύεται στα εσωκομματικά ― εκτός εάν του ζητηθεί από τη βάση…