Στη γραμμή Ρέγκλινγκ προσχωρεί η κυβέρνηση βάζοντας «κόφτη» στα μέτρα στήριξης για την πανδημία αφήνοντας μάλιστα ορθάνοιχτη την πόρτα για  νέους φόρους και νέο μνημόνιο. 

Ads

Το μήνυμα για… συγκράτηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης μετέφεραν  χθες τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το όργανο που εποπτεύει την πορεία των δημόσιων Οικονομικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εποπτείας.

Είχαν προηγηθεί οι συστάσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για λογισμένη χρήση των δαπανών στήριξης που αναμένεται να καταγράφονται και στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι δυο 24ωρα πριν από τη δημοσιοποίηση της, ο αναπληρωτής Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τις δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές των δανειστών. 

Ads

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, είπε ότι λόγω υψηλού χρέους και ανάγκης να διατηρήσουμε την πρόσβαση στις αγορές οι δυνατότητες της χώρας για δαπάνες είναι περιορισμένες. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως «ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι».

«Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: “Ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε”. Αλλά, με βάση τις δυνατότητές μας αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι. Το χρέος είναι πολύ μεγάλο, το πιο μεγάλο στην ΕΕ και έτσι ό,τι ξοδέψουμε θα υποχρεωθούμε, στην πορεία του χρόνου, να το βάλουμε σε φόρους ως κράτος. Συνεπώς χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια», είπε συγκεκριμένα. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου αν ξεφύγει η χώρα σε δαπάνες είπε ότι «δεν θα είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου, διότι οι αγορές αντιδρούν έντονα όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση». 

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο από την πλευρά του έκανε σαφές πως υπάρχουν υψηλά ελλείμματα τόσο σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού (10,9 δισ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (9,2 δισ. ευρώ), ενώ η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.  

«Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της συνέχισης της ύφεσης στην οικονομία, της πιθανής παράτασης της περιόδου εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων στήριξης και κατά τους επόμενους μήνες του 2020, αλλά και λόγω περαιτέρω αύξησης των δαπανών (άνω των  6 δισ. ευρώ). Η αύξηση αυτή προβλέφθηκε, άλλωστε, με την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του Σεπτεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.