Απέρριψε την προσφυγή του τέως γενικού γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης το το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ως ουσιαστικά αβάσιμη.

Ads

Συνεπώς, ο Μ. Λεμούσιας, που κατηγορείται για την υπεξαίρεση ύψους 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, θα παραμείνει στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, όπου κρατείται προσωρινά μετά την απολογία του ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών αρχών. Το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα που εξέδωσε, αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα που προέβαλε ο κατηγορούμενους στην προσφυγή του, με την οποία ζητούσε την αποφυλάκισή του.

Όπως αναφέρει -μεταξύ άλλων- το βούλευμα, κι αφού πρώτα αναπτύσσεται διεξοδικά το σκεπτικό της απόφασης, «ο προσφεύγων (σ.σ. Μ. Λεμούσιας), ασκώντας τον απόλυτο έλεγχο και έχοντας την πλήρη εποπτεία όλων των υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης και ιδίως της διεύθυνσης Ταμειακής Υπηρεσίας αυτού, καθιέρωσε ή επέτρεψε τη διαμόρφωση και λειτουργία διοικητικών διαδικασιών, οι οποίες, κατά ευθεία παράβαση ή συγκεκαλυμμένη παράκαμψη των οικείων διατάξεων, δημιούργησαν τις συνθήκες αδιαφανούς, μη νόμιμης διαχείρισης, που κατέστησαν δυνατή την επί σειρά ετών λεηλασία της δημοτικής περιουσίας».

Να σημειωθεί ότι ο Μ. Λεμούσιας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΝΠΔΔ με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και της παράβασης καθήκοντος.

Ads