Σε εφαρμογή τίθεται, μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πρόγραμμα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ για την εγγύηση χαμηλότοκων δανείων, για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και επέκταση της γενικής επιχειρηματικής δραστηριότητας υφισταμένων, νέων και υπό σύσταση ΜΕ και ΠΜΕ, μέσω της υποστήριξης της πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για την άμεση κάλυψη τρεχουσών αναγκών, για δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών και συνεπώς απελευθέρωσης πόρων για την επίτευξη στο απώτερο μέλλον του τεχνολογικού τους εκσυγχρονισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπό σύσταση (που διαθέτουν ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες ΜΕ/ΠΜΕ, οιασδήποτε νομικής μορφής, έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας, απασχολούν (ή θα απασχολήσουν, για τις υπό σύσταση στο πρώτο έτος λειτουργίας) λιγότερους από 50 εργαζόμενους – ΕΜΕ και εμφανίζουν (ή προβλέπεται, για τις υπό σύσταση ΜΕ/ΠΜΕ, ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους) ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ (βλέπετε αναλυτικότερα την ενότητα “Επιλέξιμες Επιχειρήσεις”).

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται από την ημερομηνία έγκρισης του προγράμματος (Κοινή Υπουργική Απόφαση των ΥΠ.Ο. και ΥΠΟΙΑΝ) έως την 31 – 12 – 2011, εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Ειδικότερα, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ/ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31 – 08 – 2011 και παραλαβής αυτών των αιτήσεων από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20-09-2011.

Ads

Ο τελικός προϋπολογισμός του προγράμματος προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό του 1 δισ. ευρώ εγγυήσεων, καλύπτοντας δάνεια, συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ.