Υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ περνά ο διαχειριστής του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μια νέα θυγατρική εταιρία, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αγορά ενέργειας, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό και το οποίο στοχεύει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ενσωμάτωση των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. Στη συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αποκλείεται η όποια συμμετοχή ιδιωτών που να δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, με τη ΔΕΗ να διατηρεί το μονοπώλιο της μεταφοράς.

Ads

Ωστόσο, στη νέα εταιρία θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν μόνο στο μειοψηφικό πακέτο εταιρίες που δεν έχουν καμία δραστηριότητα στον κλάδο του ηλεκτρισμού. Στην εν λόγω εταιρεία θα μεταφερθεί και το αντίστοιχο προσωπικό της ΔΕΗ.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι εξασφαλίζεται ότι το Σύστημα Μεταφοράς παραμένει κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενώ δεν απαιτείται εκταμίευση από το Δημόσιο Ταμείο 1,670 ευρώ για την εξαγορά του δικτύου από τη ΔΕΗ.

Όσον αφορά στα θέματα καταναλωτή το νομοσχέδιο προβλέπει πως πρέπει να έχει δωρεάν και εύκολη ενημέρωση για να επιλέξει την καλύτερη για αυτόν προσφορά και ότι όλοι οι πάροχοι θα υποχρεούνται στην παροχή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Επίσης ο καταναλωτής διασφαλίζεται ότι θα έχει συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και σε περίπτωση χρεοκοπίας του προμηθευτή του. Αυτό θα γίνεται μέσω του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (ΠΤΚ) που θα παρέχει ρεύμα προσωρινά μέχρι να επιλέξει άλλο προμηθευτή ο καταναλωτής.

Ads

Τέλος, θα ορίζονται ομάδες Ευάλωτων Καταναλωτών που θα τυγχάνουν μειωμένων τιμολογίων, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε κατηγορία. Επιπλέον η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή σε περίοδο κατά την οποία κάνουν διακοπές οι καταναλωτές.

Θεσπίζεται επίσης η εγκατάσταση μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής και η εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», οι οποίοι θα πληροφορούν τον οικιακό καταναλωτή για την ποσότητα ρεύματος που καταναλώνει σε μία ώρα, σε ένα εξάωρο, σε ένα δωδεκάωρο και σε ένα εικοσιτετράωρο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απόλυτη ισχυροποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία πλέον θα καθορίζει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια (ΥΚΩ, ΑΠΕ), θα χορηγεί άδειες παραγωγής και προμήθειας χωρίς να απαιτείται έγκριση του Υπουργείου, ενώ θα εγκρίνει τη δευτερογενή νομοθεσία (Κώδικες και Κανονισμοί).

Η επιλογή των μελών όσο και η έγκριση του προϋπολογισμού της θα εγκρίνεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επίσης ο προϋπολογισμός της ΡΑΕ θα προσαρτάται ως αυτοτελές τμήμα στον εθνικό προϋπολογισμό του κράτους.