Με αρκετές μέρες καθυστέρηση και μετά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις και τα σχόλια που υπήρξαν για την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντα στην θέση του διοικητή της ΕΥΠ, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά του νέου επιτελείου εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα πρόσωπα αυτά «αυτονοήτως, διαθέτουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούν οι θέσεις τους».
Αναλυτικά:
Παναγιώτης Κοντολέων, Διοικητής ΕΥΠ
O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 oλοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Βασίλειος Γκρίζης, Α’ Υποδιοικητής, με επιχειρησιακές αρμοδιότητες
Γεννήθηκε το 1962 στην Ευρυτανία και είναι έγγαμος με ένα παιδί. Είναι απόφοιτος της σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ασφάλεια στη Σχολή Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Στελεχών Επιτελών-ΕΛΑΣ. Το 2017 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχοντας ολοκληρώσει διατριβή με θέμα «Γεωπολιτικές Διαστάσεις της Προστασίας των Θαλάσσιων Συνόρων και Διαχείριση Κινδύνων». Από το 2010 ως το 2017 ήταν Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), έχοντας στο παρελθόν υπηρετήσει ως στέλεχος της Δ/νσης Ασφάλειας της ΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 με αρμοδιότητα το σχεδιασμό και υλοποίηση του Προγράμματος Ασφάλειας Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων & Εκδηλώσεων. Έχει επίσης συνεργαστεί με την FRONTEX για ζητήματα μετανάστευσης/κέντρων υποδοχής, τις CEPOL, INTERPOL και EUROPOL, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ως μέλος τη Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας για 7 χώρες, τον ΟΗΕ και τον ECSO – Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Ηλεκτρονικό έγκλημα και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Μελιτσιώτης Διονύσης, Β’ Υποδιοικητής, υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Πεταλίδι Μεσσηνίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μετεωρολογία στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Δ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Μητσιάλης Αναστάσιος, Γ’ Υποδιοικητής, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Έχει πανεπιστημιακές σπουδές στη Νομική Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες) ενώ το 1975 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία με τον βαθμό Ακολούθου Πρεσβείας (Δ/νση Μέσης Ανατολής). Το 1976 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Ειδική Πολιτική Επιτροπή), από το 1978 ως το 1980 Γραμματέας Πρεσβείας και Διευθύνων στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ρώμης, και από το 1981 ως το 1984, υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Από το 1984 ανέλαβε διαδοχικά Γενικός Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Λονδίνο, το 1991 Υποδιευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία, και το 1992 Διευθυντής Εθιμοτυπίας. Το 1995 γίνεται Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, το 1999 πρέσβης στο Ισραήλ, το 2002 αναλαμβάνει Επικεφαλής Διεύθυνσης Σχέσεων με Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, το 2003 Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, Διοίκησης και Οργάνωσης και το 2004 Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη. Μεταξύ 2007 και 2009 υπηρέτησε ως Διευθυντής Εθιμοτυπίας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, ενώ στη συνέχεια μεταξύ 2009 και 2013 διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το 2013 και για μια διετία ανέλαβε υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ από το 2016 μέχρι και φέτος ήταν μέλος της ομαδος εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Αλέξανδρος Διακόπουλος. Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού
Ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >