Στο 1,9% του ΑΕΠ κλειδώνει η ανάπτυξη για το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ποσοστό σαφέστατα χαμηλότερο των προσδοκιών αφού υπήρχαν διαβεβαιώσεις όχι μόνο για επίτευξη του στόχου αλλά και υπέρβαση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Αιτία είναι η πολύ κακή επίδοση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους (ανάπτυξη 1%). 

Ads

Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανάπτυξη για το σύνολο του 2019 διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι στόχου για 2% και προβλέψεων 2,1% από το ΥΠΟΙΚ και 2,2% από την Κομισιόν. 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την ανάπτυξη του 1% στο τέταρτο τρίμηνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΝΔ δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν». «Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η ΝΔ παρέλαβε 2.8%», προσθέτει. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 

Από τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι σε όρους όγκου, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1%, με τη γενική κυβέρνηση να δίνει τον ρυθμό (+2,1%) και τα νοικοκυριά να ακολουθούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στην κατανάλωση, κατά μόλις 0,8%.

Ads

Σε ετήσια βάση, προκύπτει επίσης οριακή αύξηση (0,7%) στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ενώ οι εξαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 4,8% και οι εισαγωγές με 2,5%.

Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, όμως, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε μόλις 0,4%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 9,7%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,5% και οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 5%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ, το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, να καταγράψει μείωση 0,7%.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019.
  • Μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5%.
  • Μείωση κατά 5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018.
  • Αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,3%.
  • Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,2%.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2019 δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την ανάπτυξη τον οποίο είχε θέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά, την τελευταία πενταετία, που η πρόβλεψη του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και προσθέτουν:

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύεται. Ένα τμήμα αυτής της ενίσχυσης κατευθύνεται στην αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και ένα τμήμα αξιοποιείται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.»

«Το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Παράλληλα, η ανεργία συρρικνώνεται, η επιχειρηματικότητα άρχισε σταδιακά να χρηματοδοτείται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Συνεχίζουμε, παρά τους αυξημένους εξωγενείς κινδύνους, την προσπάθεια, ώστε η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί, το ταχύτερο δυνατό, κατά τον καλύτερο τρόπο, στο πορτοφόλι των πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση των οικονομικών υπουργείων.

Τσακαλώτος: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Καυστικό ήταν και το δεύτερο σχόλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ως απάντηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία – όπως ανέφερε – περίμενε εναγωνίως.

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος και συνεχίζει: «Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο Υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020.»

«Όντως σε αυτό έχουν δίκιο. Πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019. Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%. Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν της αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη.»

«Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% – και όχι 4% – για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτό είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό, εξ’ ου και η ικανοποίησή τους τώρα».