Σήμερα πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στο Λονδίνο από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS). Στο μεταξύ, το Reuters μετέδωσε χθες, επικαλούμενο ελληνικές τραπεζικές πηγές, ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν πιο αυστηρά κριτήρια στα «τεστ αντοχής» για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της El Pais αρκετές από τις 18 αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας, ανάμεσά τους και μερικές που πρόσφατα συγχωνεύτηκαν, απέτυχαν στα τεστ.

«Ενημερωθήκαμε ότι οι παράμετροι έχουν αλλάξει και έγιναν πιο περιοριστικές», δήλωσε συγκεκριμένα στέλεχος ελληνικής τράπεζας στο πρακτορείο Reuters, διευκρινίζοντας ότι μια από τις αλλαγές αφορά το επίπεδο των προβλέψεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντισταθμίσουν ζημιές από χορηγήσεις στο πλαίσιο των test.

Ads

Άλλη τραπεζική πηγή επιβεβαίωσε στο Reuters ότι έγιναν αλλαγές την Πέμπτη, αρνήθηκε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι η τράπεζα θα περάσει τα τεστ. «Η Εθνική δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τα stress tests, θα τα περάσει», δήλωσε στο Reuters ο κ. Ράπανος.

Έξι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στα τεστ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άσκησης για την αξιολόγηση της ισχύς συνολικά 91 τραπεζικών ιδρυμάτων. Τα τεστ ελέγχουν την ικανότητα ανθεκτικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων σε πολύ άσχημες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Ads

Βασικό κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας των τεστ είναι ο συντελεστής κεφαλαίων tier 1. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι η κάθε τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει συντελεστή κεφαλαίων tier 1 της τάξης του 6% τουλάχιστον. Με στοιχεία τριμήνου, οι μεγάλες τράπεζες παρουσιάζουν υψηλό δείκτη και συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα 11,1%, η Alpha Bank 11,5%, η Eurobank 11%, η Tράπεζα Πειραιώς 9,1% ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φθάνει στο επίπεδο του 17%. Η Atebank είχε στο πρώτο τρίμηνο tier 1 στο 7,7%.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Goldman Sachs με τη συμμετοχή 376 επενδυτών, αναμένεται 10 από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν αποτύχει, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 89%.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 37,6 δισ. ευρώ μετά τα τεστ αντοχής, με το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων να το χρειάζονται ισπανικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες.

Η El Pais, επικαλούμενη πηγές του χρηματοπιστωτικού χώρου, γράφει ότι ένας μικρός αριθμός ισπανικών αποταμιευτικών τραπεζών θα χρειαστούν περισσότερο κεφάλαιο αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά και υπάρξει οικονομική κρίση σε πολλές χώρες. Από τις τράπεζες αυτές, κάποιες έχουν ήδη λάβει οικονομική ενίσχυση από το Κρατικό Ταμείο Ελεγχόμενης Αναδιάρθρωσης Τραπεζών (FROB) της Ισπανίας, αναφέρει το δημοσίευμα χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Παράλληλα, αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα δώσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εμφανίσθηκε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν τα μέσα για να διορθωθούν τυχόν αδυναμίες».

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι πολλές γερμανικές τράπεζες, όπως η Hypo Real Estate αλλά και δημόσιες περιφερειακές τράπεζες όπως η Landesbanken κινδυνεύουν να αποτύχουν ή να περάσουν στο νήμα τα «τεστ αντοχής».

Την άποψη ότι η αποφασιστικότητα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών που σημειώνουν μία επιδείνωση άνευ προηγουμένου, είναι αναγκαιότερη από τα κρατικά πακέτα για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε σχόλιό του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.