Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση της Μονής Τοπλού, που έχει χαρακτηριστεί και ως «Βατοπέδι της Κρήτης». Στις 15 Απριλίου, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, οι οποίοι χάρισαν μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκε στο Δημόσιο, πρόκειται να καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορουμένου.
Ads
Ανά περίπτωση, κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (αυτή την κατηγορία αντιμετωπίζει ο ηγούμενος της Μονής) και της άμεσης συνέργειας στην προαναφερόμενη πράξη.
Αναλυτικά, η δικαστική έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής ξεκίνησε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Τον Νοέμβριο του 200,8 ο κ. Σανιδάς ζήτησε από την εισαγγελέα Εφετών Κρήτης Βασιλική Θεοδώρου να διενεργήσει έρευνα για την συγκέντρωση επιπλέον στοιχείων για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, όπως η απάτη σε βάρος του Δημοσίου εκ μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, της ψευδούς βεβαίωσης εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους της Μονής Κρήτης.
Τον Απρίλιο του 2009, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σταμάτησε τα σχέδια της Μονής για δημιουργία μεγάλης τουριστικής μονάδας στην παρθένα περιοχή «Κάβο Σίδερο», ακυρώνοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2007. Η έκταση του «Κάβο Σίδερο», που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, είχε παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού και το ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή», σε βρετανική εταιρία προκειμένου να δημιουργηθούν έξι τουριστικά χωριά-συγκροτήματα (συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών) και τρία γήπεδα γκολφ σε έκταση 26.000 στρεμμάτων
Ενάντια στη δημιουργία της επένδυσης προσέφυγαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής θα είναι σημαντικές. Η απόφαση του ΣτΕ τους δικαίωσε, μλποκάροντας τουλάχιστον για κάποια χρόνια κάθε δραστηριότητα στην περιοχή, επιβάλλοντας την εκπόνηση από μηδενική βάση νέων περιβαλλοντικών μελετών.
Τον Ιούνιο του 2009, η Ολομέλεια Εφετών Κρήτης αποφασίζει να ανατεθεί η κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή Χανίων, ανάκριση η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2010. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το απολογητικό υπόμνημα που είχε καταθέσει ενώπιον των δικαστικών Αρχών ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού, ο οποίος φέρεται να αποκαλεί τον κ. Αλαβάνο «Ηρακλή του δημοσίου συμφέροντος» ενώ διατυπώνει την άποψη ότι ο εισαγγελέας δεν κατέληξε στο συμπέρασμα του κατόπιν έρευνας αλλά αποδεχόμενος ως «θέσφατο» τους ισχυρισμούς του νομικού παραστάτη του δημοσίου. Ακόμα, θεωρεί προφανέστατα εσφαλμένη την άποψη του κ. Σανιδά ότι αν μία έκταση είναι δασική ανήκει στο Δημόσιο, ενώ φέρεται να εκφράζει την πεποίθηση του ότι η υπόθεση θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο, διαφορετικά σε περίπτωση ποινικής δίωξης σε βάρος του, θα πρέπει να καταλάβουν θέσεις συγκατηγορουμένων του όλοι οι δικαστές (πρωτοδίκες, εφέτες και αρεοπαγίτες) που συντάχθηκαν με τις νομικές απόψεις που έχει διατυπώσει και έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με εκείνες του κ. Σανιδά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τους δικαστές που μελετούσαν τις εν λόγω υποθέσεις και να επηρεάσουν την κρίση τους προς όφελος της Μονής Τοπλού ώστε η τελευταία να αποκτήσει ανύπαρκτο δικαίωμα κυριότητας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και πέτυχαν. Οι δικαστές -επισημαίνεται- πείστηκαν για τη νομιμότητα και την ουσιαστική βασιμότητα των ισχυρισμών του ηγουμένου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >