Για τις ελλείψεις στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, καλείται να αποφασίσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση της εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό πριν τις εκλογές του 2012 και γιατί δεν είχε καταθέσει Πόθεν Έσχες για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 που όφειλε ως διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ads

Τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες του πρώην υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει από την Βουλή και ο τότε πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό που μεταξύ άλλων του απέδιδε ότι το 2011 εμφανίζεται να έχει δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

Έναν χρόνο μετά, απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του τόσο ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης της εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων τον περασμένο Μάρτιο.

Ads

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε ο Γκίκας Χαρδούβελης έβγαλε το ποσό των 362.417 χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό με 56 μεταφορές κεφαλαίων. Οι 56 μεταφορές αφορούσαν ποσά από 7.700 έως 9.800 δολάρια κι αυτό καθώς σε ποσά πάνω από 10.000 ευρώ ενεργοποιείται ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματα μου, για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα», είχε πει τότε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.