Μία ή δύο συνεδριάσεις της προανακριτικής, ως τις 20 Απριλίου, αναμένεται να οριστικοποιήσουν την αναρμοδιότητά της να διερευνήσει «μη υπουργικά αδικήματα» και η δικογραφία για την Novartis και το ξέπλυμα χρήματος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, εκτίμησε το μέλος της και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ads

«Διερεύνηση στη Βουλή σημαίνει παραγραφή, επιστροφή στη Δικαιοσύνη σημαίνει περαιτέρω διερεύνηση, πιθανόν δίκη και πιθανόν καταδίκη, πρέπει να το καταλάβει ο καθένας», υπογράμμισε.

Στα στοιχεία για την «μαύρη τρύπα» του ΚΕΕΛΠΝΟ που παρουσίασε ο κ. Πολάκης, «δεν υπάρχει καμία διπλοεγγραφή», όπως υποστήριξε η ΝΔ, τόνισε ο κ. Λάππας. «Δεν προκύπτουν από θέματα προϋπολογισμών αλλά από έγγραφα απολογισμών και πορίσματα. Είναι συγκεκριμένα, εισροές και εκροές. Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας ζήτησε αμέσως τα πρακτικά, τα συγκεντρωσαμε και τα αποστείλαμε αυθωρεί και παραχρήμα».

«Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη πλέον να αλλάξει ρυθμό προόδου στην αντιμετώπιση των δικογραφιών αυτών, δεν μπορεί δικογραφία που αφορά το 2011 ή το 2009 και να μην έχει δικαστεί ακόμη στα ποινικά δικαστήρια. Αυτό αναμένει και η κοινωνία και οι απλοί άνθρωποι και οι πολιτικοί. Την εμπιστευόμαστε απολύτως», όπως τόνισε.

Ads

Ο κ. Λάππας σημείωσε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ ως σύνολο, ως δομή, όπως λέει το έγγραφο του FBI, είχε χρησιμοποιηθεί για να ξεπλένεται το χρήμα σχετικά με τη Novartis. Έδώ έχουμε πλέον τα συγκοινωνούντα δοχεία των δύο μεγάλων σκανδάλων, Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ανέφερε επίσης ότι «η προανακριτική για την Novartis συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα και θα γίνει προγραμματισμός για το πόρισμα. Θα αποφασίσουμε σήμερα και στην επόμενη συνεδρίαση για τις αρμοδιότητες και, σε περίπτωση αναρμοδιότητας, που εγώ πιστεύω ότι υπάρχει, θα πάει πίσω στην τακτική, ποινική Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα είναι “ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ”, ποιος φοβάται την Δικαιοσύνη» και την κ. Τουλουπάκη, είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε σχετικά ότι «μετά το Πάσχα αμέσως, σε μία συνεδρίαση, το πολύ δύο, μέχρι τις 20 Απριλίου θα έχουμε συντάξει το πόρισμά μας, θα το φέρουμε στην Ολομέλεια και η πρόταση θα είναι ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει μη υπουργικά αδικήματα».

Αναφέρθηκε επίσης στην διαφορά μεταξύ διερεύνησης πολιτικών ευθυνών από τη Βουλή για υπουργικές πράξεις που έχουν παραγραφή και την διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη πράξεων που δεν παραγράφονται, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Αυτό το σύνθημα “όλα στο φως” ουσιαστικά σημαίνει “τα πάντα στο σκοτάδι”. Διερεύνηση στη Βουλή σημαίνει παραγραφή, επιστροφή στη Δικαιοσύνη σημαίνει περαιτέρω διερεύνηση, πιθανόν δίκη και πιθανόν καταδίκη, πρέπει να το καταλάβει ο καθένας. Να πάει στη Δικαιοσύνη, να διερευνηθεί μαζί με όλη τη δικογραφία, να δούμε αν όσοι λένε ότι είναι αθώοι, είναι αθώοι», είπε ο κ. Λάππας.