Στη διάθεση της Βουλής θέτει, με επιστολή του προς τον πρόεδρό της Φίλιππο Πετσάλνικο, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ads

 
Ο κ.Κρεμαστινός χαρακτηρίζει πλήγμα κατά του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας τις συνεχείς επιθέσεις κατά των βουλευτών, ενώ ζητεί να ισχύσει το μέτρο της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» για όλους τους Έλληνες πολίτες.
 
Ειδικότερα, ο κ. Κρεμαστινός αναφέρει στην επιστολή :
 
«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
 
Με την παρούσα επιστολή μου εξουσιοδοτώ την αρμόδια Επιτροπή να αναζητήσει όχι μόνο στις ελβετικές τράπεζες αλλά σε οποιαδήποτε τράπεζα, λογαριασμούς μου.
 
»Θεωρώ ότι η συνεχής επίθεση που γίνεται κατά του Κοινοβουλίου και των βουλευτών δεν έχει στόχο τα πρόσωπα αλλά αυτό καθαυτό το δημοκρατικό πολίτευμα. Διότι οι βουλευτές είναι ειδική κατηγορία πολιτών η οποία ανά τριετία περίπου ανανεώνεται με την έγκριση και την ψήφο των πολιτών. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι τα εισοδήματα και η διαφάνεια των βουλευτών αλλά είναι η φοροδιαφυγή και γενικότερα το μαύρο χρήμα που διακινείται.
 
»Μεγάλη ξένη εφημερίδα πρόσφατα έγραψε ότι η φοροδιαφυγή η οποία στην Ελλάδα ουδέποτε πατάσσεται οφείλεται στο γεγονός ότι οι φοροδιαφεύγοντες κυβερνούν τη χώρα. Και συνεχίζοντας το σχόλιό της ειρωνικά προσθέτει ότι δεν εννοεί φυσικά τους βουλευτές αλλά αυτούς που καθορίζουν τον δημόσιο βίο της χώρας, καλυπτόμενοι πίσω από την αδιαφάνεια της θέσεώς τους (ΜΜΕ, συνταγματικά κατοχυρωμένοι θεσμοί, διευθυντικές θέσεις, καθηγητές, δικαστές κλπ.).
 
»Το σχόλιο αυτό δεν χρειάζεται ερμηνεία, κατά συνέπεια, για να μην χρησιμοποιούνται οι επιθέσεις κατά των βουλευτών και του Κοινοβουλίου, για να καλυφθούν οι δεκάδες χιλιάδες των Ελλήνων που φοροδιαφεύγουν τόσα χρόνια, καλό θα ήταν το οποιοδήποτε μέτρο υιοθετείται για τη διαφάνεια των βουλευτών, να εφαρμόζεται για όλους τους αιρετούς άρχοντες αλλά και για όλους όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 
»Όσον αφορά προσωπικά εμένα, που με την επιστολή μου αυτή εκχωρώ το δικαίωμα ανοίγματος οποιουδήποτε λογαριασμού μου, θα πρότεινα το ίδιο μέτρο να ισχύσει και για όλους τους άλλους, που πέραν της ιδιότητας του βουλευτή, έχουν και τις άλλες μου ιδιότητες, δηλαδή καθηγητές, διευθυντές νοσοκομείων, γιατρούς δημοσίων οργανισμών και ταμείων.
 
»Τότε θα αντιλαμβανόταν ο ελληνικός λαός πού πραγματικά βρίσκονται τα χρήματά του. Αυτό είναι ευνόητο ότι δεν πρέπει να περιορισθεί μόνο στους γιατρούς αλλά και σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών.
 
»Επίσης, μέτρο πλήρους διαφάνειας θα ήταν να αναρτάται στο site της Διαφάνειας το πόσο ακριβώς πληρώνει στην Εφορία του ο κάθε Έλληνας πολίτης. Έτσι πολύ εύκολα θα γίνει αντιληπτό ποιοι είναι οι πολίτες εκείνοι που ζουν εις βάρος των νομοταγών πολιτών. Τις απόψεις μου αυτές θα γνωστοποιήσω και στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι».