Κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η τροπολογία που αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού από αρχές Ιανουαρίου του 2019.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, από 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4% – εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο οποίος υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

Η τροπολογία τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος «Βρούτση» προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019. Αυτό δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τώρα την σχετική διαδικασία έτσι ώστε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τέλους.

Ads

«Θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου 4 μήνες», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019».

Το ύψος των αυξήσεων θα προκύψει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Η υπουργός Εργασίας θα λάβει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων και με υπουργική απόφαση θα καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού.