Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ότι «οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά που λένε». Και πως «όσοι μιλούν για 4ο πρόγραμμα λένε ψέματα». Ο Μάριο Σεντένο, επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε «ας είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα. Η χώρα θα ακολουθεί τους κανόνες, όπως κάθε άλλη χώρα. Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη όπως κάθε άλλη χώρα. Θα έχει επιλογές πολιτικής τις οποίες θα συζητά στο εσωτερικό, αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία».

Ads

Tην ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντούσε, εμμέσως, από τη Λευκάδα, διατηρώντας τη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης όχι μόνον με τον Αλέξη Τσίπρα πλέον, αλλά και με τις Βρυξέλλες:  «Οι Έλληνες δεν πιστεύουν τον κ. Τσίπρα. Κανείς δεν τον πιστεύει ότι θα βγούμε από τα μνημόνια», δήλωσε, δίνοντας μαζί και τον τόνο που θα επικρατήσει στη σημερινή, προ ημερησίας διάταξης, συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup.

Πρόκειται για μια συζήτηση, πάντως, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι επαναφέρει το παιχνίδι στο δικό της «προνομιακό» γήπεδο, την οικονομία. Επενδύει στα καθαρά μηνύματα των εταίρων και δανειστών περί οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από το Μνημόνιο, βλέπει να γυρνά η ατζέντα και να φεύγει από το – τουλάχιστον άβολο πολιτικά – μέτωπο των διαφοροποιήσεων Καμμένου, και ταυτοχρόνως προσδοκά ότι οι θετικές προοπτικές στο οικονομικό, μεταμνημονιακό πεδίο θα λειτουργήσουν συγκολλητικά και εκτονωτικά στη δύσκολη φάση που περνούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι λόγω του Μακεδονικού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σήμερα «τον πανικό και την αγωνία της ΝΔ», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, ενώπιον της λήξης της μνημονιακής επιτροπείας. Θα καταγγείλει επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα και άλλοθι τις έξωθεν δεσμεύσεις για να εφαρμόσει το δικό του νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, και στην πράξη υπονομεύει την – ανοιχτή πλέον – προοπτική αποδέσμευσης της χώρας από την ασφυκτική λιτότητα.

Ads

Συνολικά, δε, η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει στο ερώτημα εάν ψεύδονται ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Μάριο Σεντένο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν δηλώνουν πως δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα ή εάν ψεύδεται η ΝΔ όταν μιλά για 4ο Μνημόνιο, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πιεστεί να πάρει θέση στα ζητήματα που «καίνε» την κοινωνία: Εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, εάν θα στηρίξει ή όχι την αύξηση του κατώτατου μισθού και, επίσης, εάν «αγωνιά» για το ενδεχόμενο να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν, άλλωστε, ότι η ευθεία επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πιερ Μοσκοβισί, τον πρώτο ευρωπαίο παράγοντα που άφησε πλήρως ανοιχτή την προοπτική επανεξέτασης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, αποκάλυψε πλήρως και τη μικροπολιτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στην ΝΔ τρέμουν το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί τελικά να μειωθούν οι συντάξεις. Εάν έχουν ποντάρει τα μισά τους λεφτά για την ήττα της κυβέρνησης στην πατριδοκαπηλεία και στο μακεδονικό, τα άλλα μισά τα έχουν εναποθέσει στην περικοπή των συντάξεων. Και τώρα που αντιλαμβάνονται ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί, βλέπουν να καταρρέει και η στρατηγική τους», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους. Η οπτική αυτή ίσως εξηγεί και τη μεγάλη προβολή της οποίας έτυχε από τα φιλικά στη ΝΔ μέσα ενημέρωσης η χθεσινή δήλωση Σεντένο στη «Ναυτεμπορική» πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα».

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι ανάλογης προβολής δεν έτυχε η μετέπειτα δήλωση του προέδρου του Eurogroup στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «η Ελλάδα θα ακολουθεί τους κανόνες» αλλά «θα έχει επιλογές πολιτικής». Κατά τις ίδιες πηγές, η αναφορά αυτή στις διαθέσιμες «επιλογές πολιτικής» αφήνει επίσης ανοιχτό έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση του θέματος των συντάξεων. Και η προοπτική αυτή, όπως κι εκείνη της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων που για πρώτη φορά άνοιξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι ένα από τα «χαρτιά» που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική αναμέτρηση όχι μόνον σήμερα στη Βουλή, αλλά και τους επόμενους σκληρούς μήνες…