Τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει στις Βρυξέλλες, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλκογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι νέες αρνητικές εξελίξεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα».

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της LEFT αναφέρεται στις πρόσφατες αποκαλύψεις για την αποστολή μηνυμάτων για την παγίδευση κινητών τηλεφώνων με κατασκοπευτικό λογισμικό από αριθμό που προέρχεται από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την κλήση σε απολογία ως υπόπτων των μελών της ΑΔΑΕ που επιχείρησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο, αλλά και τις πολύ σοβαρές κατηγορίες για απειλές και επιθέσεις που γνωστοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστος Ράμμος, ο οποίος δέχτηκε προσωπική επίθεση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Στέλιος Κούλογλου στην ερώτησή του, υπενθυμίζει την προβληματική κατάσταση στα θέματα κράτους δικαίου που έχει καταγραφεί από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Κομισιόν στηρίζει τις επιλογές του, ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα συστήσει στον πρωθυπουργό να μην μεταχειρίζεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

Ads

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης προς την Κομισιόν:

«Νέες ανησυχητικές εξελίξεις επιδεινώνουν την προβληματική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι κάποια από τα μηνύματα για την παγίδευση των θυμάτων με το predator προέρχονταν από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, μέλη της ανεξάρτητης αρχής ΑΔΑΕ που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών ερευνώνται από τη δικαιοσύνη ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων. Ο Πρόεδρος της Αρχής Χρήστος Ράμμος κατήγγειλε πιέσεις και απειλές από την κυβέρνηση ενώ, από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του.

Μετά από επίσκεψη της στην Ελλάδα η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) επεσήμανε τη χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού κατά δημοσιογράφων και τους κινδύνους με αναφορές για σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις ενώ υπογράμμισε τον έλεγχο των περισσότερων ΜΜΕ από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα,

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα επισημάνει τα προβλήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Didier Reynders, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία διορισμού του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τονίζοντας την ανάγκη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος

Παρ ολα αυτά στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η Κομισιόν επιβραβεύει την πολιτική του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Πώς θα αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα;

-Θα συστήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, να μη χρησιμοποιεί του ευρωπαϊκούς θεσμούς για εσωτερική πολιτική κατανάλωση;».