Περισσότερες αμυντικές δαπάνες και λιγότερες κοινωνικές βλέπει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου μετά τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Βλέπει ακόμη λιγότερη Ευρώπη, αν επαληθευτεί η άνοδος της ακροδεξιάς, με πρώτο θύμα την πράσινη μετάβαση, ενώ ο ίδιος ελπίζει η Νέα Αριστερά να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή και κυρίως να παίξει ρόλο μετεκλογικά στην κεντροαριστερά.
Ευρωεκλογές 2024: Διαβάστε αναλυτικά όλες τις ειδήσεις, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις στο tvxs
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Νίνα Μελισόβα:
ΕΡ: Πώς είναι το κλίμα σήμερα στην Ευρώπη και τι διακυβεύεται με τις ευρωεκλογές;
ΑΠ: Κινδυνεύουμε να την πατήσουμε σαν τον ψεύτη βοσκό που φώναζε λύκοι, λύκοι, αλλά τώρα ήρθαν οι λύκοι. Είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές γιατί κρίνεται το μέλλον της ΕΕ. Γίνεται κουβέντα για πόλεμο. Οτι δηλαδή θα γίνει πόλεμος, θα μας επιτεθούνε. Αυτή η κουβέντα περί πολέμου έχει οδηγήσει σε έναν πυρετό εξοπλισμών. Αυξάνουν όλες οι χώρες τις εξοπλιστικές τους δαπάνες, ακόμη και ο Μητσοτάκης έκανε πρόταση να υπάρχει μια αμυντική ασπίδα, η οποία να μας προστατεύσει από τη Ρωσία όχι από την Τουρκία.
ΕΡ: Πάντως αυτό που ακούγεται είναι ότι θα μας υπερασπίζεται από την Τουρκία.
ΑΠ: Αυτό δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να κάνουν αμυντικό σύστημα εναντίον της Τουρκίας, γιατί η Τουρκία είναι γεωπολιτικός εταίρος με τον οποίο συνεργάζονται. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κόψει τις σχέσεις με την Τουρκία παρά τις παραβιάσεις.
ΕΡ: Αυτή η κουβέντα σε τί επίπεδο γίνεται; Είναι προεκλογικό;
ΑΠ: Όχι. Η Γερμανία αύξησε τις δαπάνες της κατά 100 δις, χώρες μπαίνουν στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει πρόταση το επόμενο κοινοβούλιο να αποφασίσει για αύξηση των αμυντικών δαπανών.
ΕΡ: Αυτό ξεκίνησε από τον Τραμπ που έλεγε ότι η ΕΕ δεν ξοδεύει πολλά για την άμυνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μιλάμε επίσης για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Γερμανία επωφελήθηκε τόσα χρόνια οικονομικά από τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες, άρα είναι αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση των δαπανών, δεδομένου και του πολέμου στην Ουκρανία.
ΑΠ: Ναι, αλλά όταν λέει ο Μακρόν ότι θα στείλει στρατό στην Ουκρανία, αυτό σημαίνει άμεση εμπλοκή. Ήδη είναι μπλεγμένοι οι δυτικοί εμμέσως στέλνοντας όπλα αλλά πολεμούν δι’ αντιπροσώπου. Αν στείλουν και στρατό όλη η ΕΕ θα στείλει στρατό.
ΕΡ: Πάντως ο Μακρόν ήταν ο πρώτος που είχε πάει να δει τον Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία για να βρεθεί μια λύση
ΑΠ: Προσπάθησε να παίξει το χαρτί του διαμεσολαβητή και ειρηνοποιού και να κερδίσει πολιτικά απ’ αυτό, αλλά ο Πούτιν ήταν αδιάλλακτος και αυτό το χαρτί κάηκε και μετά ο Μακρόν αφομοιώθηκε από τη γραμμή του ΝΑΤΟ.
Αυτή η αύξηση των αμυντικών δαπανών που φαίνεται να έχει αποφασιστεί, οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών, υγεία, παιδεία κλπ σε όλη την ΕΕ, το οποίο για την Ελλάδα, που είναι πολύ φτωχή χώρα, είναι πολύ κακό. Μια τέτοια εξέλιξη αυξάνει επίσης τη δύναμη της ακροδεξιάς, γιατί αυτή την οργή, τον θυμό, τις κοινωνικές ανισότητες που αυξάνουν τα εισπράττει η ακροδεξιά, η οποία εμφανίζεται ως αντισυστημική δύναμη.
Aυτοί οι ακροδεξιοί είναι κατά πλειοψηφία κατά της ΕΕ, δεν το λένε καθαρά, αλλά δεν θέλουν ευρωπαϊκή σύγκλιση, θέλουν να γυρίσουμε στα κράτη-έθνη το οποίο σημαίνει προστριβές με τους γείτονες, συγκρούσεις, δηλαδή έχει μπει σε κίνδυνο το βασικό επίτευγμα της ΕΕ η ειρήνη.
ΕΡ: Πηγή αυτού είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών;
ΑΠ: Όχι είναι το κομμάτι του ευρωσκεκπτικισμού που ανέρχεται, η άνοδος της ακροδεξιάς η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν ειδικά μετά την πανδημία, που βγήκαν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και ξέσπασε η ακρίβεια. Αυτό που ζούμε εδώ με μεγάλη ένταση. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος η ακροδεξιά να αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη, να αλλάξουν οι ισορροπίες στο ΕΚ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να συμμαχήσει με την ακροδεξιά για να επανεκλεγεί. Μια ακροδεξιά που ήταν ως τώρα τα μιάσματα, δεν γινόταν καμιά συμφωνία μαζί τους και οι όποιες συγκλίσεις υπήρξαν με τους δεξιούς ήταν άτυπες. Τώρα πάνε για επίσημη συμφωνία. Η φον ντερ Λάιεν θέλει να βάλει στο παιγνίδι τη Μελόνι και να βγάλει την ακροδεξιά από την καραντίνα.
Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Τραμπ, οπότε όλο το παγκόσμιο σκηνικό αλλάξει. Διότι είναι πιο διαλλακτικός με τον Πούτιν και είναι πολύ πιο επιθετικός απέναντι στην Κίνα.
Αυτή είναι η κατάσταση της Ευρώπης, συν η οικονομική κρίση που υπάρχει, συν ότι η Ευρώπη χάνει τη δύναμή της και παύει να είναι το κέντρο του κόσμου και τείνει να συνθλιβεί μεταξύ των ανταγωνισμών ΗΠΑ και Κίνας.
ΕΡ: Δεν υπάρχουν δυνάμεις για να δώσουν ώθηση στην αναζωογόνηση της ΕΕ οικονομικά, πολιτιστικά στο κοινωνικό κράτος; Μήπως δεν υπάρχουν και ευρωπαϊκές ηγεσίες;
ΑΠ: Η ατμομηχανή της Ευρώπης, δηλαδή ο γαλλογερμανικός άξονας αγκομαχάει.
ΕΡ: Βλέπετε να κινείται κάτι προς τη θετική κατεύθυνση; Οι σοσιαλιστές, η αριστερά γιατί δεν πάνε καλά;
ΑΠ: Οι σοσιαλιστές φορτώθηκαν δύο πράγματα. Όταν ήταν στην εξουσία ακολούθησαν φιλελεύθερες πολιτικές, πολιτικές λιτότητας όπως ο Μπλερ, ο Σρέντερ, ο Σημίτης στην Ελλάδα και οι πολίτες σ΄αυτή την περίπτωση προτιμούν τις αυθεντικές δεξιές πολιτικές. Δηλαδή το παλιό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο έχει εξαντληθεί. Το δεύτερο είναι ότι πληρώνουν και την κατάρρευση του σοσιαλισμού γιατί η κατάρρευση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ήταν η κατάρρευση όλων των ιδεών που ήθελαν μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα και αυτό το πληρώνει η αριστερά αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι έχουν καταγραφεί ως συστημική δύναμη και δεν μπορούν να εισπράξουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια.
Πάρτε το παράδειγμα της Πορτογαλίας που το ακροδεξιό κόμμα εκτοξεύτηκε από το 7% στο 18% τα τελευταία δύο χρόνια και πήρε τους περισσότερους ψήφους στις πιο φτωχές περιοχές του Νότου. Είχαμε μετακινήσεις από τα φρούρια του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο σχεδόν κατέρρευσε, προς την ακροδεξιά. Γιατί το ΚΚ είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση των σοσιαλιστών από το 2015 και μετά, που όμως δεν έλυσε τα βασικά προβλήματα και όλη την οργή των φτωχών την εισπράττει η ακροδεξιά.
ΕΡ: Τι θ αλλάξει με την άνοδο των ακροδεξιών στην ευρωβουλή;
ΑΠ: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα είναι ένα από τα θύματα γιατί οι ακροδεξιοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κρίση και για να στηρίξουν την φον ντερ Λάιεν ζητούν ως αντάλλαγμα να αλλάξει τη συμφωνία για την πράσινη μετάβαση. Θέλουν επίσης πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Θέλουν αυτό το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να το κάνουν ακόμη πιο αυστηρό.
Βλέπω και οι Πράσινοι να πέφτουν γιατί η κλιματική κρίση γίνεται ένα είδος πολυτέλειας όταν έχεις προβλήματα επιβίωσης και γιατί οι Πράσινοι τα κάνανε θάλασσα στη Γερμανία που είναι στην κυβέρνηση, άρα πέφτουν οι Γερμανοί Πράσινοι που ήταν η μεγάλη δύναμη. Και οι κεντρώοι, οι φιλελεύθεροι του Renew πέφτουν επίσης.
ΕΡ: Πώς πάει η κεντροαριστερά στην Ελλάδα; Υπάρχει ένας πολυκερματισμός. Εσύ έφυγες για παράδειγμα.
ΑΠ: Έφυγα γιατί με τον Κασσελάκη o ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι αριστερό κόμμα. Πατρίς θρησκεία, οικογένεια, ραντεβού με την πιο φιλοπόλεμη σιωνιστική οργάνωση κι απ’ την άλλη πάει στην Παλαιστίνη.
Στην ομιλία του στον ΣΕΒ, ακούσαμε ότι οι φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πολύ υπέρ των πλουσίων απ’ αυτές της ΝΔ, έχουν τις περισσότερες φοροαπαλλαγές.
Και το στυλ είναι Τραμπ, δηλαδή ότι και να λένε εναντίον σου είναι καλό. Ο Κασσελάκης έχει πει τα πάντα. Και με τη Χαμάς και χωρίς τη Χαμάς. Αλλά απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό απολίτικο το οποίο δεν δίνει σημασία στις πολιτικές απόψεις αλλά στο στυλ.
ΕΡ: Εσεις κατακερματιστήκατε αλλά εκείνος υπολογίζει σε άλλο ακροατήριο. Ποιο;
ΑΠ: Δεν απευθύνεται πάντως στην αριστερά. Ολη η καμπάνια γίνεται πάνω στο πρόσωπό του.
ΕΡ: Η Νέα Αριστερά;
ΑΠ: Ελπίζουμε ότι θα βγάλουμε έναν ευρωβουλευτή και θα παίξει ρόλο μετεκλογικά
ΕΡ: Προσωπικά πιστεύετε ότι θα εκλεγείτε;
ΑΠ: Αν εκτιμηθεί το έργο που έχω κάνει και έχω κάνει πολλά: Την προηγούμενη πενταετία έκανα μετρημένες 343 νομοθετικές παρεμβάσεις, συχνά ως εισηγητής σε κρίσιμα νομοσχέδια: από την προστασία των καταναλωτών και τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων μέχρι την ελευθερία των ΜΜΕ και την προστασία των δημοσιογράφων από τις εκφοβιστικές αγωγές των ισχυρών. Πετύχαμε με άλλους συναδέλφους της Αριστεράς να νομοθετηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Συμμετείχα ενεργά στην Επιτροπή Pega για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και έκανα αποκαλύψεις.
Το βαθύ κράτος του Μαξίμου δεν μου συγχωρεί ότι έπαιξα αποφασιστικό ρόλο στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκασε τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο ή στην Αθήνα 36 διεθνείς ημερίδες, από το πρόβλημα της στέγασης ή το ναυάγιο της Πύλου μέχρι την κλιματική κρίση και την ενίσχυση της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης από τις καταστροφές.
ΕΡ: Ο διάλογος για τις ευρωεκλογές γίνεται με όρους εσωτερικής πολιτικής
ΑΠ: Είναι λογικό οι πολίτες να εστιάζουν στην εγχώρια επικαιρότητα. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι οι λύσεις για πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας περνάνε από τις Βρυξέλλες. Για παράδειγμα, το οξύ πρόβλημα της πρόσβασης σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη που αφορά τους μισούς Έλληνες, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αν η κυβέρνηση υλοποιούσε πολιτικές Κοινωνικής Στέγασης που εφαρμόζονται με επιτυχία στην ΕΕ, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΡ: Τι προβλέπετε για την Κυριακή το βράδυ;
ΑΠ: Το βράδυ των ευρωεκλογών, μπορεί να δούμε και εκπλήξεις. Δεν ξέρω αν έχει κριθεί η δεύτερη θέση, αλλά με ενδιαφέρει κυρίως ο χώρος που προσδιορίζεται ως προοδευτικός να αθροίζει ποσοστά που θα απειλήσουν τη ΝΔ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >