Τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στο Νομό Ροδόπης, δημιούργησαν έντονη διαμάχη, επιθέσεις στους δημοσιογράφους που τα αποκάλυψαν αλλά και μια δημόσια παρέμβαση με εξαιρετική σημασία καθώς αναδείχτηκε το σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης για τον ιό. 

Ads

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιογράφος που ανέφερε ότι το πρώτο κρούσμα του νομού είναι γεγονός και απλώς δεν έχει καταγραφεί επισήμως γιατί εξετάστηκε από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δέχτηκε σοβαρές επιθέσεις από παράγοντες της περιοχής, που θεώρησαν προσβλητικό (!) το ρεπορτάζ. Στη συνέχεια όμως επιβεβαιώθηκε ότι ένας στρατιωτικός από τη Ροδόπη που υπηρετεί στον Έβρο αλλά και ο πατέρας που κατοικεί στο Δήμο Σαπών Ροδόπης – στα σύνορα με το Νομό Έβρου –  βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. 

Σχολιάζοντας το γεγονός o Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Χουβαρδάς ανέφερε: «Σχετικά με το “χαμένο” covid-19 της Ροδόπης. Είναι πιθανό ο ΕΟΔΥ να έχει κατατάξει κρούσμα από κάτοικο Σαπών που εξετάστηκε στην Αλεξανδρούπολη και να το έχει χρεώσει στην Αλεξανδρούπολη. Περισσότερες πληροφορίες στον ΕΟΔΥ ή στην Δνση Υγείας. Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής δεν υπάρχει θετικό περιστατικό covid-19 σύμφωνα με την διοικητή του Νοσοκομείου». 

Ανοιχτή βάση δεδομένων 

Μάλιστα στην ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μια ανοιχτής βάσης καταγραφής και κατάταξης των κρουσμάτων:

Ads

«Το έχω ξαναγράψει ότι είναι επιτακτική η δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων με κατανομή κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα και με χαρακτηριστικά όπως περιοχή, ηλικία, φύλο, συσχέτιση ή απροσδιόριστη προέλευση, υποκείμενα νοσήματα (true – false), ημερομηνία δείγματος,ημερομηνία αποτελέσματος, αριθμός συσχετιζόμενων ατόμων ιχνηλάτησης, status υγείας και να είναι δημόσια ελεύθερη για επεξεργασία από την επιστημονική κοινότητα και τις δομές Πολιτικής Προστασίας σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο. Είναι επίσης αναγκαία ή βάση δεδομένων και για την λήψη αποφάσεων σε στρατηγικό επίπεδο για ολες τις δομές Πολιτικής Προστασίας». 

Όπως επισημαίνεται διαρκώς η μόνη ενημέρωση που υπάρχει είναι τα νούμερα που ανακοινώνονται συνολικά στην τακτική ενημέρωση και καμία άλλη αναφορά σε προέλευση και εξέλιξη της πανδημίας  σε κάθε περιοχή, όπως έχει επισημανθεί κατ΄επανάληψη από διάφορους παράγοντες. 

Έξαρση στην ευρύτερη περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός Εχίνου Ξάνθης, έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι και έχουν διασκορπιστεί δύο χιλιάδες εργαζόμενοι από ναυπηγεία της Ευρώπης ενώ καθημερινά επαναπατρίζονται φοιτητές που σπουδάζουν στην Τουρκία και τίθενται πλέον σε καραντίνα μέχρι να εξεταστούν για τον ιό.