Εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα με έμφαση στις επιθέσεις μικρής κλίμακας με πολιτικά μηνύματα περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία διεθνώς. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αφήνονται αιχμές για κωλυσιεργία της ελληνικής δικαιοσύνης. 

Ads

Όπως επισημαίνεται, το 2012 η Ελλάδα συνέχισε να βιώνει μικρής κλίμακας επιθέσεις, όπως στοχευμένους εμπρησμούς και εκρήξεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από εγχώριες αναρχικές ομάδες. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν ως στόχο να προκαλέσουν θύματα, αλλά χαρακτηρίζονται ως πράξεις «πολιτικού περιεχομένου».

Στη συνέχεια, γίνεται καταγραφή των γεγονότων μέσα στην περασμένη χρονιά που θεωρούνται «τρομοκρατικής υφής». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ως «αρνητική εξέλιξη» η αποφυλάκιση μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» μετά την πάροδο 18 μηνών προφυλάκισης, χωρίς να πραγματοποιηθεί η δίκη. Επίσης, σημειώνεται ότι δύο από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης εξαφανίστηκαν λίγες μέρες αργότερα και παραμένουν ασύλληπτα μέχρι σήμερα.

Στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπήρξαν συχνά, σχετικά μικρής κλίμακας επιθέσεις αναρχικών με εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά ιδιωτών, πολιτικών, γραφείων κομμάτων, τραπεζών, υπουργείων, εφοριών και οχημάτων.
 
Ως αρνητικό συμβάν επισημαίνεται και η συνεχής αναβολή της δίκης των συλληφθέντων, από το 2011, που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η δίκη αναβάλλεται συνεχώς από το 2011, λόγω νομικών προβλημάτων.
 
Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ανησυχία για το καθεστώς διαφύλαξης των συνόρων της Ελλάδας, σημειώνοντας την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, λόγω των ταραχών και των συγκρούσεων που σημειώνονται σε πολλές χώρες σ’ αυτές τις περιοχές.
 
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η φύση των συνόρων της Ελλάδας είναι ανησυχητική και οι ελληνικές συνοριακές αρχές προσπαθούν να ανακόψουν τη ροή της παράνομης μετανάστευσης και να ελέγξουν την έλευση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.
 
Τέλος, γίνεται αναφορά στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθεί τις οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό και η οποία έκανε έλεγχο σε 3.586 ύποπτες συναλλαγές το 2012, αλλά δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τις συναλλαγές αυτές με χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως τονίζεται στην αμερικανική έκθεση.
 
 

Ads