Στρατόπεδα και νοσηλευτικά ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη είναι υποψήφια για τη φιλοξενία δύο μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος βρίσκεται σε συζήτηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα της εγκατάστασης. 900 άτομα βρίσκονται στη λίστα ανοαμονής στη βόρεια Ελλάδα, με το χρόνο αναμονής να υπολογίζεται στα 3 περίπου χρόνια.

Ads

Ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μίας από τις δύο νέες μονάδες στη δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης, αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία». Πιθανόν να πρόκειται είτε για το στρατόπεδο Καρατάσσιου είτε για το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», αν και οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Επιπλέον διερευνάται η δυνατότητα αξιοποίησης χώρων σε νοσοκομεία της πόλης για πιθανή εγκατάσταση μιας ακόμη μονάδας του ΟΚΑΝΑ. Η δυνατότητα αυτή συζητείται από τον ΟΚΑΝΑ με την 3η και 4η Υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης. Η αρχική έρευνα των δύο υγειονομικών περιφερειών είχε δείξει ότι διαθέσιμοι χώροι υπήρχαν μόνο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, το «Γ. Παπανικολάου» και τον «Άγιο Δημήτριο», χωρίς όμως να υπάρχει οριστική απόφαση.

Χώρο αναζητά ο ΟΚΑΝΑ και στο κέντρο και στα ανατολικά της πόλης, όμως η πρόσφατη πρόταση του υπουργείου Υγείας για αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ έχει αλλάξει τα δεδομένα, οπότε προς το παρόν το θέμα μένει μετέωρο.

Ads

Απορριπτικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέας μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος. Όπως δήλωσε στη «Μακεδονία», «ο δήμος φιλοξενεί εδώ και δεκατρία χρόνια μονάδα του ΟΚΑΝΑ, έχει φορτωθεί το πρόβλημα όλης της πόλης και δεν μπορεί να δεχτεί τίποτε παραπάνω».

Εννιακόσια άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης με χορήγηση υποκατάστατων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η αναμονή υπολογίζεται σε τρία με τριάμισι χρόνια.

Πανελλαδικά λειτουργούν 25 μονάδες υποκατάστασης, από τις οποίες επτά στην Αθήνα, πέντε στη Θεσσαλονίκη και δεκατρείς στην περιφέρεια, οι οποίες εξυπηρετούν συνολικά 5.000 χρήστες.