«Το πρόγραμμά μας και οι απαράβατες κόκκινες γραμμές για τον κοινωνικό χαρακτήρα του είναι αυτά που δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο TVXS ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος του κόμματος στο Νότιο Τομέα Αθηνών, Στέφανος Ξεκαλάκης.

Ads

Παράλληλα, σε ερώτηση αναφορικά με την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από την κυβέρνηση ο ίδιος διερωτάται με νόημα: «Έχετε δει ποτέ ύποπτο να ρισκάρει την αποκάλυψη της ενοχής του;».

Τέλος, επισημαίνει ότι «δεν θα δώσουμε «λευκή επιταγή» για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης Πρωθυπουργός»..

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη στο TVXS

Ads
  • Παρατηρούμε μια κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει πως δεν μπορεί να βρει πεδία συνεννόησης με το κόμμα σας. Εκτιμάτε κι εσείς πως είναι αδύνατη η συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, ιδιαίτερα υπό την σημερινή του ηγεσία;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες. Ο «επιτελικός», συγκεντρωτικός τρόπος διακυβέρνησής του και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε σε όφελος των λίγων και ισχυρών, οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας και της δημοκρατίας μας, στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού και στην κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς του κράτους δικαίου.

Δεν υπάρχει ένταση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε το κόμμα των εντάσεων, αλλά της γόνιμης, προγραμματικής αντιπολίτευσης. Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν χάσμα με την κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα με βαθιές κοινωνικές ρίζες. Εκπροσωπεί τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα που επιθυμούν να βρουν ξανά την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Το πρόγραμμά μας και οι απαράβατες κόκκινες γραμμές για τον κοινωνικό χαρακτήρα του είναι αυτά που δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, αν αποδεχόταν τον πυρήνα του προγράμματός μας θα ήταν ΠΑΣΟΚ…

  • Το πόρισμα της επιτροπής PEGA ανέδειξε με σαφή τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης -και ιδιαίτερα του Μεγάρου Μαξίμου- για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποτελεί το εν λόγω ζήτημα έναν επιπλέον λόγο που δείχνετε «μακριά» με την ΝΔ; Κι αν τυχόν τα βρίσκατε τελικά μαζί της επί κάποιων βασικών προγραμματικών θέσεων, θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε, την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, με δεδομένη μάλιστα και την απόπειρα συγκάλυψής της από το πρωθυπουργικό περιβάλλον;

Ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει, μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση για την ύπαρξη κυβέρνησης συνεργασίας τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει σε βάθος, ουσιαστικά πλέον και χωρίς την προστασία που απολαμβάνει ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Πρωθυπουργού, το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και θα συμβάλει στο να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι πραγματικοί υπαίτιοι.
Έχετε δει ποτέ ύποπτο να ρισκάρει την αποκάλυψη της ενοχής του;

  • Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει τις προσκλήσεις προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, την ώρα πάντως που δεν λείπουν οι «υψηλοί τόνοι» ανάμεσα στο κόμμα σας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε πως εφόσον στις 21 Μαΐου οι αριθμοί «βγαίνουν» για συγκυβέρνηση των δυο κομμάτων, θα μπορούσαν να παραμεριστούν οι διαφορές που διαφαίνονται; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση; 

Προσφάτως σε τηλεοπτικό πάνελ ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προσομοιάζει με αυτό του κ. Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Τσίπρας «ξέπλυνε» τις ευθύνες του κ. Καραμανλή για την πτώχευση της χώρας μας, συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου, κυβέρνησε και απέτυχε παταγωδώς. Οι συνταξιούχοι ακόμη πληρώνουν τον νόμο Κατρούγκαλου.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Ζουράρης δήλωσε πως, εφόσον υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση ή ακόμα και με τον διάβολο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Παραβλέποντας τον διάβολο, θα ήθελα να σας επισημάνω πως οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης είναι άκρως συντηρητικές και επικίνδυνες για την ειρήνη και την ευημερία της πατρίδας μας.

Αν αυτό λογίζεται ως αριστερά, κρίμα στους αγώνες και τις θυσίες τόσων χιλιάδων αριστερών…

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα δεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα για την πρωθυπουργία. Επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, εκτιμάτε πως υπάρχουν πρόσωπα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ απέναντι στα οποία το κόμμα σας θα ήταν θετικό;

Πριν από την επιλογή των προσώπων, προηγείται η προγραμματική σύγκλιση. Με βάση τα συμφωνηθέντα -αν υπάρξουν- σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα απαντά στα πολλά προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας, θα προκύψουν από κοινού και τα πρόσωπα που έχουν την αξιοπιστία και την επάρκεια για να τα υλοποιήσουν. Είναι ψευδέστατο ότι εμείς θα επιλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σεβόμενο το Σύνταγμα και τις ανάγκες των πολιτών, με αίσθημα ευθύνης, είναι έτοιμο να συζητήσει επί των πολιτικών προτεραιοτήτων και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βγάλουν από το αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία.

Δεν θα δώσουμε «λευκή επιταγή» για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης Πρωθυπουργός. Δεν θα προδώσουμε τους πολίτες που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές.

  • Πως αποτιμάτε το αποτέλεσμα στις τουρκικές εκλογές; Φοβάστε πως το διαφαινόμενο ρευστό κλίμα σε Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών;

Ας μην αυταπατόμαστε. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει στην Τουρκία η πολιτική της έναντι της Ελλάδας θα είναι αυτούσια. Ας γίνει αυτό μάθημα στα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα για να επιτύχουμε επιτέλους μια μακροπρόθεσμη, ενιαία στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον θεσμικό του ρόλο ως ευρωβουλευτής, πάλεψε για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. κάθε φορά που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ένα γνήσιο πατριωτικό κόμμα στην πολιτική ζωή της Χώρας μας. Θυμίζω ότι, «Εθνική Ανεξαρτησία» ήταν ο πρώτος πυλώνας της ιδρυτικής μας διακήρυξης από τον Ανδρέα Παπανδρέου.