Τους 11 πυλώνες ψηφιακής μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.
«Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβαδίζει με την υπεύθυνη καινοτομία για μια ανθρωποκεντρική εφαρμογή της ψηφιακής και τεχνολογικής εξέλιξης που θα προστατεύει τον πολίτη χαρίζοντας του παράλληλα τα οφέλη του» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο Digital Economy Forum 2023: «Shaping Greece’s Digital Future» του ΣΕΠΕ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την ανάγκη δίκαιης ψηφιακής μετάβασης ως κρίσιμο πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας παρουσιάζοντας 11 κεντρικούς άξονες προς την κατεύθυνση αυτή:
1. Σύσταση εθνικής επιτροπής τεχνητής νοημοσύνης για τον συντονισμό, τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και υπουργείων με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου και του κώδικα δεοντολογίας καθώς και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
2. Σύσταση εθνικής επιτροπής τομέα ψηφιακών δεξιοτήτων που θα συνεργάζεται στενά με τους επαγγελματίες του κλάδου και όλα τα πανεπιστήμια.
3. Ψηφιοποίηση του δημοσίου με ασφάλεια για τους πολίτες και τις συναλλαγές ενώ παράλληλα να ενθαρυνθούν με κίνητρα οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις που θα παρέχονται κεντρικά. Ανοιχτή πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα τα οποία είναι αναγκαία στην εκμάθηση των ψηφιακών συστημάτων.
4. Συμπερίληψη των ΜμΕ επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και υγιής ανταγωνισμός. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η χώρα οφείλει να έχει σχέδιο, ώστε να μην καταναλώνει μόνο έτοιμες ψηφιακές λύσεις που αγοράζονται απο το εξωτερικό και αυξάνουν το έλλειμα αλλά οφείλει να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων στόχος πρέπει να είναι η κατασκευή στην Ελλάδα εξοπλισμού υψηλής υπολογιστικής ισχύος.
5. Δημιουργία Κέντρων Αριστείας εντός των Πανεπιστημίων όπου θα αναπτύσονται καινοτόμες προτάσεις τεχνητής νοημοσύνης που ανταποκρίνονται συγχρόνως στις ανάγκες της βιομηχανίας εντός Ελλάδος και διεθνώς.
6. Ψηφιακές δεξιότητες για όλες/ους, πρόσβαση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός ώστε να περιοριστεί ο ψηφιακός αποκλεισμός και η δημιουργία νέων ανισοτήτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο πλαίσιο προέταξε την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού αλλά και την επιμόρφωση εργαζομένων που στο εγγύς μέλλον κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας για τις σχέσεις τους με τα ψηφιακά μέσα.
«Γνωρίζετε ότι μόλις το 2% των ατόμων άνω των 65 ετών έχει ψηφιακές δεξιότητες άνω του μέσου όρου ενώ το 78% εξ αυτών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή; Πως αυτοί θα παραμείνουν ενεργοί στη νέα εποχή, να μάθουν να κάνουν τις ψηφιακές συναλλαγές τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και έργα με αυτή τη στόχευση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
https://www.youtube.com/watch?v=R66Tpn2m0c8
7. Εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων ενάντια στο φαινόμενο Data Mining και κακόβουλων επιθέσεων που οδηγούν σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό.
8. Κυβερνοασφάλεια παντού. Νέα αρχιτεκτονική και εργαλεία για το κράτος, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες με στόχο την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, δεδομένων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης Κρίσιμων Υποδομών και η δημιουργία τοπικών μονάδων τέτοιου χαρακτήρα σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου που είναι τράπεζες δεδομένων, ανέφερε.
9. Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να προσλάβουν με ανταγωνιστικούς μισθούς και συνθήκες εργαζόμενους στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Σε πρώτο πλάνο έβαλε και την αντιμετώπιση του brain drain, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, δηλαδή το να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι επιστήμονες που απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα, επειδή εκεί βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς.
Όπως είπε «δεν μπορούμε να αιμοδοτούμε άλλες χώρες με καταρτισμένο προσωπικό με αποτέλεσμα να χάνουμε σαν κοινωνία τα νέα παιδιά αλλά να χάνουν και οι επιχειρήσεις όπως αυτές που συμμετέχουν στο ΣΕΠΕ που δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο δυναμικό για την ανάπτυξή τους».
10. Aπορρόφηση των κονδυλίων για την ψηφιακή μετάβαση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, καλοσχεδιασμένα έργα που βγαίνουν στην ώρα τους και ολοκληρώνονται στην ώρα τους, ώστε η αγορά να μπορεί να συμμετέχει χωρίς αποκλεισμούς και με καθαρό διάδρομο ώστε να πραγματοποιούν τον προγραμματισμό τους. Αυτό απαιτεί μια καλή θεσμική διαβούλευση μεταξύ πολιτείας και της αγοράς με σαφείς ρόλους και όρια ώστε να πετύχουμε την Ψηφιακή Σύγκλιση με την Ευρώπη.
11. Ψηφιακές υποδομές στην ευρυζωνικότητα, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες ίντερνετ, σύγχρονος εξοπλισμός στις δημόσιες δομές και στα πανεπιστήμια ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να τρέξουν την Ψηφιακή Μετάβαση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >