Αντιδράσεις από δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ αλλα και εκπροσώπους κομμάτων προκάλεσε η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε με ανάρτησή του στο facebook ο Στέφανος Κασσελάκης στην πολιτική συντάκτρια του «Πρώτου Θέματος», Γεωργία Σαδανά.

Ads

Στην ανάρτησή του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει πως «κάθε δύο μέρες και ένα δημοσίευμα για “έκρυθμη κατάσταση” και “έκρηξη” στον ΣΥΡΙΖΑ, από το γραφείο Τύπου της ΝΔ-Πρώτο Θέμα». Και προσθέτει, μεταξύ άλλων, πως: «η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, ανανεώνεται, ψηφιοποιείται συνολικά – και αυτά γίνονται μόνο με τόλμη και επιμονή», με φόντο τα όσα εξελίχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώθηκαν από το protothema.gr, αλλά και από σύνολο του ελληνικού, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, με αντίστοιχους τίτλους.

Από τη μεριά της, η Γεωργία Σαδανά, που στοχοποιήθηκε προσωπικά από τον κ. Κασσελάκη – καθώς το όνομά της αφέθηκε εμφανώς στη φωτογραφία που συνόδευσε την ανάρτησή του – σημειώνει ότι «υπήρξε αυστηρά ειδησεογραφική κάλυψη της Πολιτικής Γραμματείας με πληροφορίες πολλαπλώς διασταυρωμένες, περιγράφοντας πλήρως το κλίμα της κομματικής συνεδρίασης, με απόλυτη τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αίσθημα ευθύνης στο λειτούργημά μας, αλλά και στα εκατομμύρια των αναγνωστών του protothema.gr.».

Αναρτήσεις για το ζήτημα έκαναν επίσης δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος όπως ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο οποίος σημείωσε:

Ads

«Η σημερινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, πέρα από την αντιπαράθεση του με το Πρώτο Θέμα, υποκρύπτει μία χυδαία επίθεση στη συνάδελφο μας Γεωργία Σαδανά, της οποίας το όνομα έχει επιμελώς περιληφθεί στη φωτογραφία που επισυνάπτεται από το σάιτ.

Η Γεωργία είναι μια από τις καλύτερες ρεπόρτερ του τομέα μας σε περιεχόμενο, αλλά και μια όπως όλοι μας σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας μας. Συνθήκες που έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ εδώ και μήνες, χωρίς να έχουν αλλάξει οι απολαβές των περισσότερων μας, ακριβώς γιατί πιεζόμαστε από τους εργοδότες και από την επαγγελματική μας συνείδηση να ανταπεξέλθουμε στον τεράστιο όγκο πληροφορίας που παράγει η Κουμουνδούρου και τα άλλα όμορα της κόμματα. Η Κουμουνδούρου, δε, γνωρίζει πολύ καλά το τι τραβάμε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη χθεσινή ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν χώρα άγρια ξεσπάσματα και αντιπαραθέσεις. Αφού η ανάρτηση του κυρίου Κασσελάκη, λοιπόν, περιέχει το όνομα της Γεωργίας, πρέπει να περιέχει και το δικό μου όνομα, όπως και αυτά δεκάδων συναδέλφων μας που έλαβαν και δημοσιοποίησαν αντίστοιχες πληροφορίες, καταγράφοντας ένα γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνέβη.

Και επειδή κάποιοι φτιάχνουν κλίμα, ενδεχομένως χωρίς να το καταλαβαίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά έχει ευθύνη να μας εξασφαλίσει ότι θα μπορέσουμε οι δημοσιογράφοι να κάνουμε χωρίς ενοχλήσεις και ψευτοτσαμπουκάδες τη δουλειά μας κατά το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος.

ΥΓ. 1) Επειδή το τοπίο της ενημέρωσης στη χώρα μας είναι πράγματι δυστοπικό, καλό είναι κάποιοι να μην προσπαθούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως τον μοναδικό οσιομάρτυρα, διότι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν τις μάχες που δίνουν πολλοί περισσότεροι.

ΥΓ. 2) Η πολιτική, ιδίως όταν αναφέρεται σε θέματα αρχών, απαιτεί συνέπεια. Επομένως, δεν γίνεται να λες άλλα για τον Μαρκόπουλο και τον Μαρινάκη και άλλα για τον εαυτό σου. Δεν γίνεται τη μια μέρα να αποδέχεσαι το λιβάνισμα όλων των συστημικών Μέσων για την εκτίμηση τους ότι έκλεψες επικοινωνιακά μια παράσταση και την επόμενη της να καταγγέλλεις τα ίδια ακριβώς Μέσα επειδή υποστηρίζουν ότι δεν τα πήγες καλά σε μια άλλη».

Ανάρτηση υπήρξε κι εκ μέρους του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γκλαβίνα, ο οποίος ανέφερε:

«Ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της είναι γνωστό. Εκφοβισμοί, επιθέσεις, αγωγές όσων «έχουν τη δύναμη». Οι διεθνείς δείκτες αξιολογούν τη χώρα μας στο πεδίο αυτό με πολύ χαμηλό βαθμό. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι 9 στους 10 δημοσιογράφους έχουν δεχθεί κάποιου είδους επίθεση.

Θύμα ανάλογης στοχοποίησης έπεσε και η δημοσιογράφος Georgia Sadana από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επειδή απλά επιδιώκει να κάνει τη δουλειά της όπως αυτή πιστεύει. Η ελευθερία γνώμης των δημοσιογράφων μπορεί να «σπάει και κόκκαλα», πολλές φόρες η κριτική μπορεί να είναι υπερβολική σκληρή ή και άδικη αλλά πραγματική. Αυτή είναι η πραγμάτωσή της, αυτά είναι τα όριά της σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ. Οποιαδήποτε άλλη στάση στοχεύει στον περιορισμό της. Η δημοσιογραφία έχει εγγυητικό ρόλο ως “public watchdog” στη λειτουργία της δημοκρατίας για την πληροφόρηση των πολιτών. Και απαιτεί υψηλούς βαθμούς ανεκτικότητας»