Προθεσμία δύο μηνών έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει τους ένστολους για τη μείωση των αποδοχών τους. Την ίδια ώρα από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται ότι θα αρχίσει από φέτος η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων αλλά αυτή δεν θα είναι πλήρης.

Ads

Η Ολομέλεια έχει αποφανθεί ότι οι αποδοχές των ενστόλων πρέπει να επιστρέψουν στο καθεστώς του Αυγούστου του 2012, πρoτού μειωθούν κατά την επιταγή των μνημονιακών νόμων. Στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Αξιωματικών Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος παράγοντας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι από φέτος θα αρχίσει να υλοποιείται η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων, η οποία, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι πλήρης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) η μελέτη για τα μισθολογικά των ενστόλων, που «θα είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας για αύξηση των απολαβών που δεν θα θίγει το αξιόμαχο». Όμως, δεν θα εφαρμοστεί στο ακέραιο η σχετική απόφαση του ΣτΕ, καθώς, όπως ανέφερε ο παράγοντας του υπουργείου, «πλήρης αποκατάσταση (σ.σ. στο επίπεδο του Ιουλίου του 2012) δεν μπορεί να γίνει».

Ads

Όσον αφορά την επιστροφή των αναδρομικών (Αύγουστος 2012-Αύγουστος 2014), αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει από το επόμενο έτος, όμως λογιστικά το συνολικό κόστος θα εγγραφεί το 2014.