Απέρριψε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση του δήμου Αμφίκλειας Νομού Φθιώτιδας,, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο Προεδρικό Διάταγμα του 2004, με το οποίο τμήμα της πόλης της Αμφίκλειας (τομείς Α, Β1 και Δ) χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακό και καθορίστηκαν οι όροι δόμησης του.

Ads

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, οι ισχυρισμοί του δήμου είναι αβάσιμοι και ειδικά εκείνος περί πολεοδομικών παρεκκλίσεων. Ο δήμος υποστηρίζει ότι ενώ στον τομέα Δ διατηρούνται οι υφιστάμενες πολεοδομικές παρεκκλίσεις, στους τομείς Α και Β1 καταργούνται οι πολεοδομικές παρεκκλίσεις κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν πως το ότι στο παρελθόν ένα οικόπεδο ήταν οικοδομήσιμο δεν σημαίνει ότι η «διοίκηση δεν μπορεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος αναγόμενους στην προσήκουσα πολεοδομική διαρρύθμιση περιοχών συνοδείας αξιόλογου παλαιού οικισμού, να αποτρέψουν την εφεξής δόμηση μικρών σε εμβαδόν και ακατάλληλων, για την δημιουργία αξιοπρεπούς κατοικίας οικοπέδων».