Έντονο παρασκήνιο καταγράφεται πίσω από την απορριπτική πρόταση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ό,τι αφορά την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις «Τυπολογίες», το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΚΑ δεν εγκρίθηκε, εξαιτίας της διασύνδεσης που είχε η επενδύτρια εταιρεία, Artume, με το σκάνδαλο φοροαποφυγής των «Lux Leaks».

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ αρνήθηκε να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης, όχι μόνον εξαιτίας του ύψους του εμπορικού κέντρου, αλλά και επειδή η Artume δεν είχε πληρώσει τον ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας, που μόνο για το 2009 ανερχόταν σε 5,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, πάντα, με τις «Τυπολογίες», η Artume είναι θυγατρική του ομίλου MGPA, ο οποίος, βάσει πρόσφατων ρεπορτάζ στα «Νέα»,  φοροαπέφευγε συστηματικά, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της διπλής φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο. Υπολογίζεται δε πως το ύψος των χρημάτων που αποκρύφθηκαν ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο όμιλος MGPA, εμφανίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως πίεζε, μέσω επιστολών προς τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ads