Αντισυνταγματικούς έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τους νόμους της διετίας 1938 – 1939 που καθορίζουν τις προϋποθέσεις ανέγερσης ναών, καθώς αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος που καθιερώνει τη θρησκευτική ελευθερία. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση τζαμιών και ναών άλλων αναγνωρισμένων θρησκειών πλην της ορθόδοξης χωρίς άδεια από το υπουργείο Παιδείας.

Ads

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι νόμοι αυτοί που απαιτούν «την έκδοση προηγουμένως διοικητικής άδειας για την ανέγερση και λειτουργία ναού ή την εγκατάσταση και λειτουργία ευκτηρίου οίκου» είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα, καθώς η επιβαλλόμενη προϋπόθεση της αδείας είναι ασυμβίβαστη προς «την συνταγματική επιταγή της ανεμπόδιστής ασκήσεως της λατρείας».

Έτσι, η ίδρυση τζαμιών και ναών πρέπει μόνο να συμμορφώνεται με τους πολεοδομικούς κανόνες, ενώ αν η εγκατάσταση ευκτηρίου οίκου γίνει σε ήδη υπάρχον κτίριο, τότε πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) και του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Λόγω της κρίσης περί αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε προς νέα κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ εάν η Ολομέλεια συνταχθεί με τις απόψεις του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, τότε η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς υπάρχει αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ads

Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει η Μητρόπολη Κασσανδρείας και εφημέριος Ιερού Ναού της Μητροπόλεως αυτής και ζητούν να ακυρωθεί απόφαση (4.2.1999) του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας με την οποία εγκρίθηκε η λειτουργία ευκτηρίου οίκου των Χριστιανών μαρτύρων του Ιεχωβά Μακεδονίας – Θράκης στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής.