Με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν επέτρεψε την λειτουργία ιερού ναού κοντά στο υπό ανέγερση ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό. Όπως εξηγεί, η ίδρυση και λειτουργία ιερού ναού των ορθοδόξων χριστιανών μπορεί να γίνει μόνο σε χώρο που έχει προβλεφθεί πολεοδομικά ότι μπορεί να κατασκευαστεί.

Ads

Ειδικότερα, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» και 153 πολίτες ζήτησαν από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού να τους επιτραπεί να εισέλθουν και να λειτουργήσουν για έξι ημέρες κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος-Παναγίας Ελευθερώτριας, που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού 114 στο Βοτανικό (οικοδομικό τετράγωνο 25Α).

Ωστόσο, δεν τους χορηγήθηκε η άδεια και προσέφυγαν στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία τους, η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (με προεδρεύοντα τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο και εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου), με την υπ’ αριθμ. 560/2019 απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, κρίνοντας ότι η ίδρυση του εν λόγω Ιερού Ναού όταν έγινε  δεν ήταν και δεν είναι συμβατή με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και νόμιμα απορρίφθηκε το αίτημα να επιτραπεί η πρόσβαση στη συγκεκριμένη εκκλησία.

Ads

Συγκεκριμένα, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η ίδρυση και λειτουργία Ιερού Ναού προϋποθέτει την επιλογή χώρου στον οποίο νόμιμα έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται πολεοδομικά η κατασκευή του ή επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η κατασκευή του.

Το σημείο όπου ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας είναι δημόσιο κτήμα και οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν ήταν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχει προβλεφθεί να κατεδαφιστούν.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως η ίδρυση Ιερού Ναού στην επίμαχη περιοχή δεν είναι συμβατή με το πολεοδομικό καθεστώς. Όπως επισημαίνουν, και εάν ακόμα θεωρηθεί ότι για να τεθεί σε λειτουργία Ναός των παλαιοημερολογιτών δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια του υπουργού Παιδείας, οι Ναοί της θρησκευτικής αυτής κοινότητας μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σε υφιστάμενα κτήρια και εφόσον τα κτήρια αυτά προορίζονται για την εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών.