Αποζημίωση έως και κατά 70% επί των ποσών που διεκδικούν αναμένεται να λάβουν οι επενδυτές της «Ασπίς Πρόνοια», μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως συνταγματικό τον ειδικό μηχανισμό που προβλέπεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970.

Ads

Ειδικότερα, βάσει της απόφασης 3783/2014 του ΣτΕ, η αποζημίωση θα δοθεί στους δικαιούχους αμέσως μόλις περατωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας. Ο μηχανισμός αυτός, βάσει της απόφασης των συμβούλων επικρατείας, είναι συνταγματικός και νόμιμος, αλλά και σύμφωνος με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Ο ειδικός μηχανισμός αποζημιώσεως των ασφαλισμένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί μηχανισμό κατάλληλο και πρόσφορο για την αποκατάσταση ζημιών που τυχόν προκαλούνται και από την πλημμελή άσκηση της κρατικής δραστηριότητας. Η θέσπιση δε του μηχανισμού αυτού αποκλείει, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταστρώνεται ο ως άνω μηχανισμός, όχι μόνον την ευθεία αλλά και την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα», αναφέρει – μεταξύ άλλων – η απόφαση του ΣτΕ.