Δεν μπορεί να μπει ανώτατο όριο σε εφάπαξ που σχηματίζεται από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, κρίνοντας την επιβολή πλαφόν και την περικοπή των εφάπαξ αντισυνταγματική.

Ads

Το ΣτΕ με αυτή του την απόφαση δικαίωσε 20 εργαζομένους της ΕΡΤ, διάφορων ειδικοτήτων, που αποχώρησαν από την εργασία τους την περίοδο 2000 – 2002. Οι εργαζόμενοι αυτοί εισέπραξαν μειωμένο εφάπαξ από το ταμείο τους, αντίστοιχο με 24 συντάξιμους μισθούς, αφού το ΠΔ 768/79 είχε προβλέψει σχετικό «πλαφόν», παρόλο που η συντάξιμη ασφάλισή τους ξεπερνούσε τα 24 έτη.

Οι ασφαλισμένοι, λοιπόν, ζητούσαν ως αποζημίωση τις διαφορές στο ύψος του εφάπαξ, γιατί είχαν καταβάλει πολύ υψηλότερες εισφορές για πολλά χρόνια, αλλά στις προσφυγές τους Στο Δ. Πρωτοδικείο και το Δ. Εφετείο, τα δικαστήρια είχαν δικαιώσει το ταμείο τους. Συγκεκριμένα, είχε γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του ταμείου για μη ανταποδοτικό χαρακτήρα του εφάπαξ, καθώς τα τελευταία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή τους στις εισφορές τους είχε συμβάλλει και το αγγελιόσημο ως κοινωνικός πόρος.

Σύμφωνα, όμως, με την παρούσα απόφαση, δεν μπορεί να μπει ανώτατο όριο στο εφάπαξ όταν καταβάλλεται από ασφαλιστικό κεφάλαιο που σχηματίζεται από εισφορές εργοδοτικές ή των ασφαλισμένων. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει σημασία το ύψος των εργοδοτικών εισφορών και, καθώς το εφάπαξ έχει καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, η επιβολή «πλαφόν» παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Ads

Όσον αφορά, τώρα, το αγγελιόσημο, αυτό ναι μεν αναγνωρίζεται ως κοινωνικός πόρος και ορίζεται ότι πρέπει να αξιολογηθεί η συμβολή του, αλλά όχι κατά τον χρόνο εξόδου των εργαζομένων από την ενεργό ασφάλιση. Αντιθέτως, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του συνολικού χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων, που υποστήριξαν ότι οι εισφορές τους ήταν για το μεγαλύτερο διάστημα σημαντικότερες από την εισφορά του κοινωνικού πόρου.

Ορίζεται, τέλος, ότι «πλαφόν» μπορεί να επιβληθεί μόνο όταν για τον σχηματισμό του ασφαλιστικού κεφαλαίου συμβάλλουν ουσιωδώς διάφορες επιβαρύνσεις τρίτων ή κοινωνικοί πόροι. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι κοινωνικοί πόροι ή επιβαρύνσεις τρίτων, «σήκωσαν το βάρος» για τον σχηματισμό του ασφαλιστικού κεφαλαίου σε όλη τη διάρκεια της εργασίας κάθε ασφαλισμένου.