Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

Ads

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το δημόσιο συμφέρον υπερακοντίζεται καθώς περιορίζεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων φοιτητών που δεν είναι αθλητές.

Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να εγγράψει ως υπεράριθμο στην Ιατρική Σχολή υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2016-2017 ο οποίος δεν εισήχθη, καθώς την θέση του κατέλαβε συνυποψήφιός του αθλητής με λιγότερα μόρια από εκείνον.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι νομοθετικές διατάξεις κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, κ.λπ.).

Ads

Βασιλειάδης: Προβληματισμένοι με την απόφαση του ΣτΕ

Προβληματισμένος και απογοητευμένος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους διακριθέντες αθλητές είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης σχολιάζοντας την απόφαση τόνισε: «Είμαστε προβληματισμένοι και απογοητευμένοι. Θα μελετήσουμε το σκεπτικό της απόφασης για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε».

Στεφανίδη: «Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατείας…»

Την αντίθεσή της στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών εξέφρασε δημόσια η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης με ανάρτησή της στο twitter κατέκρινε την απόφαση κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης».
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η Στεφανίδη:

«Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατειας που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης».