Αντισυνταγματική κρίθηκε, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πρώτη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το πρώτο Μνημόνιο. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικό το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου.

Ads

 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δικαστές η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στη συνταγματική αρχή τής ισότητας, ενώ μια δικαστής επιπρόσθετα έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.
 
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η απομάκρυνση δημοσίου υπαλλήλου από την υπηρεσία χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλαδή χωρίς προηγούμενη κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι επιτρεπτή μόνο σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη είναι η παύση έπειτα από δικαστική απόφαση. Η δεύτερη είναι η αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας
 
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
 
Επίσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι δεν υπάγονται σε καθεστώς εφεδρείας οι δικαστικοί υπάλληλοι. Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
 
Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, ακύρωσαν την από 25.11.2011 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία «διαπιστώθηκε η αυτοδίκαιη κατάργηση» 239 οργανικών θέσεων στα δικαστήρια σύμφωνα με τις επιταγές του Ν. 4024/2011, όπως και την ανάλογη για το ίδιο θέμα απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σχολίασαν, δε, ότι «η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα των δικαστικών υπαλλήλων θα δυσχέραινε σε καθοριστικό βαθμό, αν δεν ματαίωνε την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».