Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι περικοπές των αποδοχών των ένστολων όλων των Σωμάτων, εν ενεργεία και απόστρατων, που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 με το νόμο 4093/2012, που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την τριετία 2016 – 2016. 

Ads

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε πως από τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων τους, που διέπονται οι ένστολοι αλλά και από τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας οι αποδοχές τους θα πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος».

Επίσης επισημαίνεται πως από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχής της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ads

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον νόμο 4093/2012 υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Βάσει των παραπάνω η Ολομέλεια έκανε δεκτές τις προσφυγές των ένστολων και έκρινε ως παράνομο και αντισυνταγματικό το νόμο του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει:
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας
Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών καθώς και 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί.