Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει «από το Eurogroup μια παράταση», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αναφερόμενος δε στην αποφασιστικότητα που αποπνέει η στάση της νέας κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά:  «Οι Έλληνες υπουργοί δεν είναι σταυροφόροι, ας κατέβουν από τα άλογά τους» σημείωσε.

Ads

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να διαπραγματευθούμε και να κλείσουμε με τους εταίρους μας ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Κάλεσε επίσης να κλείσει το πρόγραμμα και η σχέση μας με την τρόικα και να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις, καθώς «έχουμε ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης γιατί μάλλον… το σχέδιο να τυπώσουμε λεφτά στον Χολαργό δεν προχωράει», όπως είπε αφήνοντας αιχμές για την Ραχήλ Μακρή.

Παράλληλα «η κυβέρνησή πρέπει να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη διοίκηση, την εκπαίδευση, το Σύνταγμα» και «να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2%», είπε. Σημείωσε πάντως πως «κάποιοι ανάμεσα σας βλέπουν τις μεταρρυθμίσεις σαν τον γύρο του θανάτου. Τους πιάνει ίλιγγος».

Στόχος της κυβέρνησης είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει να είναι στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα να μπορεί να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%. «Αλλά αυτό», συνέχισε, «δεν θα γίνει ποτέ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα το λένε πρόγραμμα, θα το λένε συμφωνία-γέφυρα, ας το λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε αν διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Ads

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι η κυβέρνηση «επαναλαμβάνει λάθη, που έχουν ξαφνιάσει ακόμα και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη. Αν τους λέτε ότι δεν δεσμεύεστε με τις υπογραφές των προηγούμενων, τότε ποιος θα πιστέψει την δική σας υπογραφή;».

Περιέγραψε επίσης και το αναπτυξιακό σχέδιό του: «Εμείς λέμε ότι η χώρα χρειάζεται να αρχίσει ξανά να παράγει. Να έρθουν επενδυτές. Να πάψει η νεολαία να παρακαλάει για ένα επίδομα. Να έχει δουλειά, να μην θέλει χάρες από τους πολιτικούς. Οι Κινέζοι να επεκταθούν στο λιμάνι; – Ναι. Ρώσοι στον σιδηρόδρομο; – Ναι. Άραβες στον τουρισμό; – Ναι. Βορειοευρωπαίοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; – Ναι. Να ενισχυθεί και η ελληνική επιχειρηματικότητα και η ποιοτική ελληνική παραγωγή».

«Συμφωνεί ο κ.Βαρουφάκης με αυτά που είπε σήμερα ο κ.Λαφαζάνης; Να ακυρώσουμε όλες τις μεγάλες επενδύσεις; Και πως θα βρεθούν δουλειές; Με Προεδρικά Διατάγματα;», διερωτήθηκε πριν ολοκληρώσει την ομιλία του.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=SZv-GJOtELI]