Με “σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες” μοιάζει -τη δεδομένη στιγμή- το μετεκλογικό τοπίο τη χώρας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συγκρότηση κυβέρνησης από τα κόμματα που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.
Κι αυτό καθώς με δεδομένο ότι οι επόμενες κάλπες θα στηθούν με απλή αναλογική, λίγα είναι τα κόμματα που έχουν τοποθετηθεί σαφώς αναφορικά με το ενδεχόμενο των πολιτικών συνεργασιών, οι οποίες θα είναι απαραίτητες.
Ειδικότερα, αν επιχειρήσει να σταχυολογήσει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων της εγχώριας πολιτικής σκηνής -εξαιρώντας δε το ΚΚΕ που έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας-, θα διαπιστώσει τα εξής:
Ο Μητσοτάκης, η αυτοδυναμία και … ο Βελόπουλος
Η ΝΔ έχει επισήμως -δια του Κυριάκου Μητσοτάκη- δηλώσει πως επιθυμεί την συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλλει μάλιστα το “κάψιμο” της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης -εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα-, προκειμένου να προκύψει κυβέρνηση από δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής (προβλέπει μπόνους εδρών).
Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός συχνά-πυκνά επαναφέρει στη ρητορική του την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, “θολώνοντας” τα νερά.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται η πρόσφατη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πάτρα, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «όχι κατ’ ανάγκην μονοκομματικής» κυβέρνησης.
Το ερώτημα που προκύπτει πάντως είναι με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ, εφόσον αναγκαζόταν να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι “γέφυρες” με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν κοπεί.
Αρκετοί μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν πως ίσως να μην είναι τυχαίες οι επίμονες αναφορές κορυφαίων “γαλάζιων” στελεχών, όπως ο Μάκης Βορίδης, στην προοπτική συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος πάντως επί του παρόντος αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο.
Η πρόσκληση Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 και η απάντηση Βαρουφάκη
Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι ο πιο ξεκάθαρος απ’ όλους, καθώς επικεντρώνεται στην συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, απευθύνοντας σχετική πρόσκληση συνεργασίας τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΜέΡΑ25.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα έχει καλέσει τόσο τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και τον Γιάννη Βαρουφάκη να “ανοίξουν τα χαρτιά τους” επί του ζητήματος, θέτοντας στο τραπέζι μια σειρά από προγραμματικές δεσμεύσεις, όπως η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αναδιαμόρφωση της ΕΥΠ κλπ.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως τα παραπάνω αποτελούν βάση συζήτησης προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή σύγκλιση για μια “προοδευτική διακυβέρνηση”.
Από την πλευρά του πάντως ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε σύγκληση θα πρέπει να γίνει από τώρα, θέτοντας με τη σειρά του κάποιους άξονες για την όποια συζήτηση.
«Προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί συγκροτημένο προοδευτικό πρόγραμμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25,
Οι 2+1 όροι Ανδρουλάκη
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα για τις όποιες εξελίξεις, τα πράγματα εμφανίζονται κάπως πιο περίπλοκα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιχειρεί να αποφύγει την εκλογική συμπίεση του κόμματος λόγω της πόλωσης και των πιεστικών διλημμάτων που τίθενται προς την Χαριλάου Τρικούπη.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει υιοθετήσει εσχάτως στην ρητορική του 2+1 όρους που θέτει για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Αυτοί -όπως τους αποτύπωσε και κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Blue Sky- αφορούν
- μια ισχυρή εντολή από τον λαό, η οποία θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις
- ένα πρόγραμμα κοινής αποδοχής που θα προκύψει στις διαβουλεύσεις με τα κόμματα στις διερευνητικές εντολές, στη βάση της γενικότερης κατεύθυνσης για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό
- τρίτον, μια συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης, αποκλείοντας τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που εκτιμούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει αντιμετωπίσει σοβαρό εσωκομματικό “ρήγμα” όποια απόφαση και να πάρει, με δεδομένη την διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων πτερύγων στη Χαριλάου Τρικούπη.
Τι απαντούν οι πολίτες
Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον έχει και η προσέγγιση της κοινής γνώμης αναφορικά με το δίλημμα που τίθεται για συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 44% απάντησε ότι εκτιμά πως θα ήταν καλύτερο για τον τόπο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 37% κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 10% απάντησε «άλλο».
Σε αλλη δημοσκόπηση, εκείνη της ALCO για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, και στο ερώτημα σχετικά με το αν πιστεύουν πως η σταθερότητα στη χώρα προϋποθέτει αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή αν η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, το 49% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ το 37% υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Πιο συγκεχυμένη εικόνα προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών, του think tank που ίδρυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ερώτημα για το αν προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 49% να δηλώνει υπέρ των αυτοδύναμων και το 47% υπέρ των συνεργασιών.
Την ίδια στιγμή πάντως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δειχνει να προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας, αν στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, το 52% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας έναντι του 45% που προτιμά δεύτερες εκλογές.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα αναφορικά το είδος της κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές.
Σε δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1, το 31,1% απαντά ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 21,8% λέει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 16,6% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό την ΝΔ, το 12,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του thecaller.gr, το 29% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 15% κεντροαριστερή κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, το 11% οικουμενική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και το 7% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >