«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει. Όταν καταψηφίζει ένας υπουργός στέλνει και την παραίτησή του» δήλωσε  σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Σταθάκης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πολλά από τα μέτρα και ο ίδιος δεν τα πιστεύει.

Ads

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι την επώδυνη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε ως λάθος χειρισμό το γεγονός ότι στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου η κυβέρνηση συμφώνησε χωρίς να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της.

«Οι τρεις σταθερές μας ήταν: Όχι συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση την οποία υπογράψαμε στις 20 Φεβρουαρίου, αναδιάρθρωση χρέους, και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί υφεσιακά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Έπρεπε να είχαμε δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επίμονη και διάθεση να φτάσουμε σε συμφωνία που να διατηρεί και τα τρία σημεία που θέλαμε, είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως ένα από τα πολύ σημαντικά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 25 δισ. ευρώ, καθώς δημιουργεί μία πολύ ασφαλή ζώνη για τη λειτουργία των τραπεζών. Έκανε επίσης γνωστό ότι οι τράπεζες θα ανόιξουν  μόλις αποκατασταθεί η χρηματοδότηση μέσω ELA και αυτό θα γίνει όταν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι η συμφωνία με τους θεσμούς είναι ορατή. Ωστόσο, το άνοιγμα των τραπεζών δεν σημαίνει άρση των capital controls, διευκρίνισε, λέγοντας πως ο έλεγχος θα πρέπει να παραταθεί για κάποιο διάστημα.

Ads

Απαντώντας στα σενάρια περί εκλογών τέλος, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς μπορεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση.