Τρία σημεία στα οποία η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών διαφέρει με τις προηγούμενες παρουσίασε στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητάται σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ads

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη ότι οι διαφορές αφορούν:

α) Η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση έρχεται να αντιμετωπίσει «ταυτόχρονα και παράλληλα» την διαδικασία αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων. «Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οριστική αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος», τόνισε.

β) Στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις οι μετοχές του Δημοσίου ήταν προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ σήμερα αφενός όλες οι νέες μετοχές είναι κοινές και με δικαίωμα ψήφου και αφετέρου προβλέπεται ότι οι παλαιές προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές με δικαίωμα ψήφου, ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Υπάρχει μία δύσκολη εξίσωση. Είναι οι παλαιοί μέτοχοι (Δημόσιο και ιδιώτες), οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, οι ομολογιούχοι και οι νέες μετοχές του Δημοσίου. Η ισορροπία πρέπει να είναι πλήρης για να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ads

γ) «Η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς πρόβλεψη για αλλαγή διοικήσεων ήταν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι ελληνική πατέντα», τόνισε ο κ. Σταθάκης επισημαίνοντας πως «οπουδήποτε έγινε ανακεφαλαιοποίηση άλλαξαν οι διοικήσεις, μπορεί να μην έγιναν κρατικές, αλλά άλλαξαν οι διοικήσεις». Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερους κανόνες, είπε ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζοντας πάντως ότι «δεν μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».